Huawei Mate Xs – това ли е сгъваемият телефон, който искахме да видим?

5
4286

Сгъваемите смартфони са страхотни, но да си признаем, до сега не видяхме перфектен такъв. Имаше проблеми. Дали с дизайна, дали с издръжливостта на устройствата или нещо друго. Сега обаче имаме Huawei Mate Xs, който има шанса да ни приближи до перфектното сгъваемо устройство.

Защо? Защото това е едновременно смартфон и таблет. Покрива целия набор от ежедневни нужди. Да го разгледаме малко по-подробно.

Дискретността не е недостатък

При останалите модели от този тип, не можеш да свършиш нищо без да разгънеш устройството. Това не винаги е удобно. При Mate Xs обаче, телефонът изглежда напълно нормално, когато е сгънат. Имаме достъп до всички функционалности, а както успяхме да се уверим в последните няколко дни, в които го използваме – той е доста по-удобен от обикновен телефон и не е само демонстрация на статус.

Външният вид е запазен във варианта, който видяхме при Huawei Mate X. От Huawei са вложили много труд в две области – екранa и пантата. Пантата изглежда същата на пръв поглед, но е капсулована по нов начин, който я предпазва от външно въздействие. Има осезаема промяна в съпротивлението при сгъване, което беше доста голямо. Сега е установена златната среда.

Натиска се бутон на гърба, който освобождава екрана. При отключване и заключване се чува ясен клик. За да сгънем таблета, просто сгъваме леко наобратно. Екранът се прибира, без да оставя подутини и да нарушава външния вид в сгънато положение. От 8-инчов таблет се превръща в 6.6-инчов смартфон.

Подобрени са четирите слоя полиамиден филм, от които е съставен екрана. Това увеличава издръжливостта, без да се компрометира красивата картина на гъвкавия OLED дисплей.

Тестовата бройка, която използваме в последните дни при условия, абсолютно идентични с ежедевното ни ползване показа, че моделът е здрав и не получава лесно надрасквания, зацапвания или каквото и да било в тази посока. Въпреки че е малко голям като размер, той все пак лесно се побира в джоб на дънки да речем, а екранът е здрав и все още няма нито една драскотина.

5G и производителност

Телефонът използва 5G Kirin 990 чипсет. Модулът за 5G е вграден. Липсата на отделен компонент за това е ключова характеристика. Връзката е по-надеждна, в сравнение с чиповете, които използват отделен модул. Подобрено е превключването между 4G, 5G и Wi-Fi.

По екрана няма много отблясъци. Цветовете са ярки и живи. При използването в режим таблет, той е напълно равен, което е много важно за преживяването.

Работено е много върху охлаждането, което е ключова за производителността на едно толкова сложно устройство. Има два охлаждащи блока, по един в двете секции. Те са свързани с гъвкав конектор около пантата.

Факт е, че колкото и да натоварихме телефон не забелязахме някакво особено загряване и той си работеше коректно. Интересна тук е 4500-милиамперовата батерия, която също е разделена на две. Поддържа 55 ватово бързо зареждане – стига до 85% капацитет за 30 минути.

Софтуер и мултитаскинг

Има огромно подобрение спрямо Мате X. От Huawei са се погрижили този път комбинацията от EMUI10 и Android 10 да работи безпогрешно.

Сгъвката не пречи визуално при работа, но при докосване се усеща леко. Интерфейсът разполага със секция за приложения, които работят в multi-screen режим. Чрез влачене може да ги местите на различните позиции. Може да имате по едно приложение от двете страни и още едно над тях.

Много важен момент е кои приложения ще поддържат този режим. От Huawei съобщават, че вече има 1000 такива.

Браузърът по подразбиране се адаптира много добре към сгъваемия екран на Huawei Mate Xs, но към момента другите браузъри не работят перфектно.

Как се случват нещата при снимките?

Камерата взима най-доброто от това, което видяхме в Huawei P30 Pro и Mate 30 Pro. Може да се използва както за селфита, така и за висококачествено снимане на различни обекти.

HUAWEI Mate Xs e оборудван със SuperSensing Leica Quad Camera, включваща 40 MP основна (широкоъгълна, f/1.8), 16 MP ултраширокоъгълна (f/2.2), 8 MP телефото (f/2.4, OIS) и 3D Depth Sensing камера. Като система от камери за всички възможни сценарии, тя поддържа до ISO 204800 за заснемане на невероятни снимки в условия на ниска осветеност. HUAWEI Mate Xs коренно променя селфи преживяването, като позволява на потребителите да използват за него основната четворна Leica камера.

Устройството прави страхотни снимки. В режим смартфон заснемането не се различава по никакъв начин от заснемането, с който и да е друг телефон. Смартфонът не се усеща тежък и дебел, както някои други сгъваеми устройства.

Тежи почти 300 грама, но 5.5-милиметровата дебелина, заедно със своеобразната дръжка отстрани, разпределят теглото много добре. Можем да снимаме и с една ръка.

Може би се питате как ще повлияе липсата на мобилните услуги на Google?

Оказва се, че ефектът от това може да бъде преодолян много лесно и не е непременно голям. Разгледайте нашето ръководство, чрез което за не повече от 30 минути всяко ново Huawei устройство се оборудва с всичко необходимо.

Това ли е истинският сгъваем смартфон?

Можем да наречем Galaxy Fold сгъваем таблет. Galaxy Z Flip и Motorola Razr са устройства, които предоставят предимствата на голям телефон, без да се налага той да е такъв. За определени групи от хора те са идеални. Huawei Mate Xs обаче предлага различна концепция. Това е нормален телефон, който се побира в джоба, но може да се превърне в таблет, когато пожелаем. И това е постигнато без да се правят големи компромиси с дизайна.

При нормална ежедневна употреба, не трябва да се появят някакви необичайни щети по екрана или корпуса. От Huawei са успели да изработят процес за качествено производство, който да компенсира за традиционната уязвимост при тази категория продукти.

Напълно спокойно можем да кажем, че това е върховата тока в развитието на сгъваемите устройства към момента. Устройството има силата да накара хората, които са скептични, да повярват в бъдещето на сгъваемите технологии. Припомняме, че телефонът ще е наличен глобално, за разлика от Mate X. Той вече се продава в България, както съобщихме днес на цена 4999 лв.

Днес стана ясно, че в България с покупката на Huawei Mate Xs, неговите нови собственици получават и VIP пакет за следпродажбено обслужване. Той включва директен контакт с експерти на Huawei, които са на разположение да съдействат за бързо извличане на максимума от работата с него, както и директен контакт с представител на Huawei относно гаранционни и извънгаранционни услуги. Включва още услугата „От врата до врата“, която покрива безплатен куриер в двете посоки, ако се наложи устройството да бъде изпратено в сервиз, две безплатни подмени на предпазно фолио на екрана

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари