fbpx
-0.8 C
София

IDC: делът на Windows Phone расте, на iOS – пада

Най-четени

Анализаторската компания IDC предостави актуални данни за пазара на смартфони в контекста на разпределението на операционните системи. През третото тримесечие на 2013 г. доставките на Windows Phone устройства са се увеличили със 156% в сравнение със същия период на миналата година.

Това е най-голямото увеличение в процентно изражение сред всички мобилни операционни системи на пазара, като най-голям принос за него има Nokia (93,2%). Този резултат позволи на ОС на Microsoft да увеличи пазарния си дял от 2 на 3,6 %. Цифрите са скромни, предвид показателите на Android и iOS, но ако тази тенденция продължи, Windows Phone ще се превърне в сериозен конкурент.


Лидерът на пазара на мобилните операционни системи все още е Android. Въпреки впечатляващите 74,9% от  миналата година, делът и продължава да расте. През третото тримесечие на 2013 г. 81% от всички доставени смартфони са работели на Android. Ръстът в количествено отношение е повече от 50%.

Apple през последното тримесечие, въпреки увеличението на доставките, е загубила от пазарния си дял – от 14,4 на 12,9%. Понижението е незначително и през следващото тримесечие американската компания може и да възвърне позициите си, благодарение на успешните продажби на iPhone 5s.

iCharts

Също може да се отбележи рекордният спад в дела на BlackBerry OS – от 4,1 на 1,7%. Канадската компания е в трудна ситуация, но се очаква, че последната промяна в ръководството ще и бъде от полза.

Като цяло пазарът на смартфони е показал почти 40%-ов ръст. Доставките за година са се увеличили до 261 милиона броя.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини