iFixit разбраха защо се поврежда екранът на Samsung Galaxy Fold

15
3897

Специалистите на iFixit получиха един екземпляр на новия смартфон Samsung Galaxy Fold и по традиция го разглобиха до последния детайл. Те разгледаха всички особености на конструкцията и се произнесоха относно възможността за ремонтиране на сгъваемия смартфон. iFixit обви и каква е най-вероятната причина за бързата повреда на гъвкавия дисплей.

Вижда се, че инженерите на Samsung е трябвало да направят компромис при разработването на Galaxy Fold. Компанията се е съсредоточила да направи механизма на шарнира възможно най-здрав и надежден, който да осигурява равномерно разпределение на усилията върху цялата плоскост, за да се осигури многократното разгъване и сгъване на екрана.

Но радиусът на сгъване на шарнира е доста голям и по непонятни причини Samsung не е защитила неговата задна част на прегъване от попадането на боклук във вътрешността на устройството и което е по-важно, в самата матрица.

Роботът, който тества стотици хиляди сгъвания и разгъвания на Galaxy Fold върши всичко това при стерилни лабораторни условия, но в реалността всичко е по-различно. Различни частици попадат в OLED матрицата, която е твърде чувствителна към тях и бързо губи свойствата си от подобно проникване.

Това е и причината три от изпратените на блогърите телефони да се повредят буквално след два дни. Ако се погледне лицевата част на разгънатия Galaxy Fold се вижда, че между края на екрана и горната и долната част в средата на корпуса има отвор с размер около 7 мм. Именно от там прониква по-голямата част праха и различните боклуци, които не само образуват изпъкналости в екрана, но и повреждат матрицата

Другият основен проблем, че че горният защитен слой да дисплея изглежда не като протектор, както по-рано се считаше, а като защитна обвивка, използвана при транспортирането. Някой журналисти я махнаха и това наруши целостта на дисплея и доведе до неговото повреждане.

В Galaxy Fold са поставени две акумулаторни батерии – в двете половини на корпуса по една. Техните габаритни размери тегло са избрани по такъв начин, че двете половини на смартфона да тежат еднакво и потребителят да не изпитва дискомфорт, когато използва телефона в разгънат вид. Едната акумулаторна батерия е доста по-голяма от другата, като по този начин се постига добър баланс на разгънатия във вид на таблет смартфон.

Galaxy Fold е оборудван с два екрана. Основният е гъвкав, с размер на диагонала 7,3 инча, Dynamic AMOLED, резолюция QXGA+ и съотношение на страните 4,2:3. Вторият дисплей е 4,6-инчов, Super AMOLED, резолюция HD+ и съотношение на страните 21:9.

Що се отнася до възможността за ремонт, Galaxy Fold получи 2 точки от възможните 10, понеже в неговата конструкция е използвано твърде много лепило.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
3 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
Бат' Сали от IT отделаРадославСимеонВаскоassa Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
жоро
жоро

Бързата кучка .. знаете какво. Ама като държат да са първи.

xxl
xxl

ако самсунг допуснат грешката да започнат масови продажби на тази глупост, историята със гърмящите батерии на ноут 7 ще им се види като детска приказка.

Кольо
Кольо

Начи самсунгите станали боклуци за много пари като айшита. Нищо, има и други производители.

Efix
Efix

Корейците да купуват iFixit-a и да ги правят техен тестов отдел. А на техните QA служители направо да им бият шута!

анонимен
анонимен

Корейците нямат абсолютно никаква цел да правят качествени продукти.
Историята е красноречива. По скоро ще купят още един маркетингов отдел и ще налеят в мозъците на малоумните си клиенти, че последния им продукт е мега як и си струва високата цена!
Правили са и ще продължат да го пратя!

Радослав
Радослав

Ами учат се хората, никой не се е родил научен, всяко начало е трудно. Само се учудвам, че не са раздали на техни колеги за вътрешно изследване, а са се изхвърлили със журналисти – такава неграмотност! Преди години тествах един Айфон 4, и излезлият 6 месеца по късно Самсунг Core Duo на три пъти по ниска цена. Още Джобс беше жив. Самсунга искаше повече грижи по софтуера, по бързина, камера, и екран бяха равни, но!!! очаквах еднакво качество на звученето в слушалките. Нищо подобно!!! Звукът на Самсунга беше много, много по добър, в сравнение със Айфона. Колко малко знаят хората… Виж още »

assa
assa

Каква камера? Това е компанията с едни от най-противните и агресивни алгоритми, които засират изображението. Само човек, който си няма ни най-малка представа от снимки и обработка може да твърди, че снимките им са добри. Те излизат от телефона съсипани, каквото и да ги правиш след това е безмислено.

Радослав
Радослав

За кой точно модел говориш? Имал съм два самсунга, с прекрасни камери за ценовия си клас, като баланс на бялото в светли, и тъмни тонове, естественост на цветовете, детайлност, нисък шум. На галакси S8+ камерата е със почти професионална картина, особенно, след 2 години ъпдейт – (тъпо е, че трябваше да чакаме цяла вечност), побъркващо нисък шум при слаба светлина. На GSM Arena ги има сравненията, коя, камера колко струва. Много ми е смешно, като казват, че Айфон имал най добрата камера. Ами не е определено. А ниският шум има брутално значение, хората разбира се това не знаят. Но и… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Това звучи като добър коледен виц.
Да не би блогърите да са зарявяли Fold-a в пръстта и след това са ги ползвали!?Това са два дена само??

bore_pk
bore_pk

Ами да, ще се сгъва и ще е мега здрав… Ама разбира се.

Иво
Иво

Май целият свят разбра колко много проблеми има този телефон, при това цената му е доста висока.

чич Павел
чич Павел

Винаги съм ползвал смартфоните на самсунг, но след целия този негативен отзвук в медийното пространство трябва да си най-големия маук да си дадеш цялата кошница с пари за този дързък експеримент

Васко
Васко

Някой журналисти… Много труден тоз български.