iOS 14 поддържа 4К видеото на YouTube

0
363

Притежатели на iPhone, инсталирали бета версията на мобилната операционна система iOS 14 споделиха, че резолюцията на клиповете от YouTube в техните телефони вече достига 2160р или 4К. Досега възможността за показване на клипове със свръхвисока резолюция бе блокирана за всички устройства с iOS и iPadOS поради проблеми със съвместимостта на кодеците. Да напомним, че YouTube кодира своите видеа с помощта на два кодека. Това са AVC1 (h.264) и VP9. За VP9 видеото са достъпни всички резолюции, а клиповете с AVC1 формат можеха да се гледат само с разделителна способност до 1080р и честота 60 кадъра в секунда.

Apple се отказа от поддръжката на VP9 кодека във всичките свои устройства. В Mac ограничението от 1080 пиксела може да бъде заобиколено чрез използването на друг браузър – например, Chrome или Firefox. Но за iPhone, iPad и Apple TV това не е решение. Според изпратените скрийншоти, сега устройствата с iOS и iPadOS перфектно декодират VP9 видеата с резолюция до 2160р/60 Hz, при това с поддръжката на HDR. Не е ясно дали кодекът е хардуерен или софтуерен.

Знаеше се, че в приложението YouTube за  Apple TV се е появила поддръжката на 4K HD след обновяването до tvOS 14, но за мобилните устройства никой нищо не каза. Но тук има и един нюанс – 4К се появява само в моделите iPhone с OLED дисплеи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари