iOS 14 показва зелена и оранжева точки в горната дясна част на екрана

11
3403

С излизането на бета версиите на операционните системи iOS 14 и iPad-OS 14, в смартфоните и таблетите на Apple се появи нова защита от гледане и подслушване на потребителя. Идеята е следната: когато приложение или процес задействат камерата или микрофона, в горната дясна част или в средата на екрана се появява неголяма зелена или оранжева точка.

По този начин операционната система сигнализира на потребителя, че работи предната и/или основната камера и/или микрофонът е включен и регистрира всеки звук.

Функционалността не е сложна:

  • Зелена точка – работи камерата
  • Оранжева точка – работи микрофонът

По този начин Apple ще пресече опитите на каквото и да било приложение тайно да записва видео или звук. Това не е всичко. Новите iOS 14 и iPad-OS 14 водят журнал на приложенията, които са използвали камерата или микрофона, откъдето може да се види кое приложение е искало достъп до тях, кое приложение е получило достъп, както и кое приложение кога е използвало камерата и/или микрофона. По този начин потребителят веднага може да вземе мерки – например, да изтрие приложението, което без да го пита записва звук и видео.

Това е само едно от нововъведеният в iOS 14, засягащо информационната безопасност. Apple даде възможност на потребителите да виждат кои приложения вземат данни от клипборда, възможно е да се ограничи достъпа на всяко приложение до само една снимка в папките, може да се види и кои приложения се опитват да проникнат в локалната мрежа и да източат чувствителна информация.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари