iPhone от Теленор – логичният избор

Телекомът е официален партньор на Apple и предлага редица допълнителни предимства при покупка на смартфон с техния бранд

9
1466

За мнозина, пред които се изправя проблемът за избор на нов смартфон, нещата стоят по следният начин – Apple и всичко останало. С времето, още след пускането на първия iPhone на пазара, смартфоните са доминирани от вижданията на американската компания от Купертино. Изборът какво точно да изберете е наистина сложен, но за почти всички, опитали веднъж от „отхапаната ябълка“ той е ясен – някой нов iPhone модел.

И докато преди време намирането на подходяща оферта в България на конкурентна цена, бе доста трудна задача, то в момента нещата са доста  по-различни. Теленор е сред официалните партньори на Apple и предлага най-добрите условия при покупка в брой или на изплащане с абонаментен план. Независимо дали искате топ модел от серията iPhone 11, или новия и по-достъпен iPhone SE 2020 съветът ни е да погледнете към офертите на оператора, преди да се опитате да го купувате по друг начин.

Причина за това са и допълнителните предимства, които клиентите на Теленор получават, ако решат да вземат iPhone именно от Теленор.

Вземи и върни

Телекомът изкупува старите апарати, давайки на своите клиенти ваучер за неговата остатъчна стойност, която да се използва при покупка на нов iPhone. Оценката се прави по предварително зададени критерии, като марка, модел, година на производство и състояние.

Клиентът получава оферта за цена за изкупуване и ако се съгласи, получава ваучер, с който може да закупи нов модел смартфон с отстъпка. Освен, че успява да превърне непотребното устройство в сума, с която да допълни покупката си, потребителят дава своя принос за опазването на околната среда, защото батериите и опасните елементи на старите апарати биват рециклирани. При покупка на iPhone можете да върнете стария  си телефон, независимо какъв е той.

Сервизно обслужване

Едно от най-важните при покупката на ново устройство, особено iPhone, е гаранционното му обслужване след това.  В собствения сервиз на Теленор могат да бъдат ремонтирани над 800 модела устройства, като компанията е единственият оператор в България със собствен сервизен център. Сервизът на телекома е сертифициран от най-големите производители на смартфони и от Apple, като работи само с оригинални части. Техниката в сервиза отговаря на всички изисквания на производителите, за да осигури качество за клиентите. Служителите в него са висококвалифицирани специалисти с инженерно образование. Процесът за ремонт е лесен за клиентите и започва от филиал на търговската мрежа. Там всеки клиент може да остави устройството си за ремонт. След това то бива изпратено към сервиза, където повредата трябва да бъде отстранена за периода от няколко дни.

Клиентите на Теленор, които използват абонаментен план получават заместващо устройство. То може да бъде по избор на клиента, но задължително от същия ценови клас.

През целия процес клиентът е уведомяван за развитието на своя случай и получава новини, за да е наясно на какъв етап от ремонта се намира устройството. След първоначалния му преглед, от сервиза дават информация за типа повреда, колко време ще отнеме ремонтът, както и колко ще струва и дали се покрива от застраховката, за да може всеки да прецени дали иска да продължи процеса.

Сервизът дава възможност за поправка на всички устройства, които са били продавани някога в търговската мрежа на Теленор и освен за iPhone дава възможност за поправка и на други устройства.

Застраховка Смарт протект

Застраховките на смартфони все още не са много популярни в България, но за нея се сещаме винаги когато изпуснем устройството си, загубим го или то бива откраднато. Добрата новина е, че Теленор предлага и това за новия ви смартфон Apple.Т я е под името Смартфон протект и се предлага в два варианта. Стандартният покрива случайна повреда, включително счупване на екрана или намокряне, както и повреда причинена умишлено от друг човек. Смартфон протект+ покрива освен включените в стандартния вариант повреди и кражба на устройството. Цените на двата пакета варират според стойността на избрания телефон, който искате да застраховате.

Покритието на застраховката е за цял свят и ви позволява до две счупвания в рамките на година. Безплатно се ремонтира счупеното устройство или дори се подменя. Идеята е, че само с обаждане по телефон можете да заявите дадена щета (например, че сте изпуснали апарата и сте счупили екрана му). Както знаете – това не се покрива от гаранцията, но в случая, ако имате застраховката – поправката ще бъде напълно безплатна за вас.

Изборът на нов смартфон е трудно нещо. Не малко потребители обаче са наясно с желанието си по-скоро търсят място, от което да вземат апарата при най-добрия условия. Освен цената, която разбира се е основно предимство, Теленор предлага редица предимства, които важат през цялото време, след като се сдобиете с апарата, така че да сте спокойни и за вас да остане единствено удоволствието от ползването му и работата с него.

В партньорство с Теленор

1.4 10 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари