iPhone 12 може да бъде последния смартфон с Lightning порт

2
1284

Каква е разликата между iPhone и Android смартфон? Операционната система? Един единствен производител за сметка на десетки? Затворена и сигурна система срещу отворена и достъпна за всеки? Може би така могат да бъдат очертани основните разлики между двата лагера в смартфоните от последното десетилетие до днес. Но има и още нещо – портовете за зареждане и трансфер на данни. Едно от нещата, които винаги са отличавали смартфоните на Apple от всички останали по света, е порта на зареждане.

И ако преди години компанията изостави многопиновия порт, който предизвикваше ужас у всеки, който осъзнае, че току-що е изгубил или повредил зарядното си, то компанията не реши да се присъедини към останалия свят и да премине към USB зареждане на своите модели, а въведе в експлоатация порта на Ligning, който е с далеч по-малко пинове, далеч по-бърз, надежден и компактен. И все пак обаче няма как да се раздели с най-големия си недостатък, че е единствен сред всички…

Европейската комисия наскоро прие гласуване за закон, който задължава производителите на смартфони на територията на Стария континент да използват стандартизиран порт за зареждане и прехвърляне на информация от устройствата им, като за предпочитане е това да бъде USB Type C, който господства сега. Идеята на ЕК беше именно намаляване на електронните отпадъци, затрудненията при захранване на смартфоните и скъпите зарядни устройства, които предлагат някои производители, за които дори нямат конкуренция или алтернативни варианти. И ако за повечето производители на смартфони по света това не е никакъв проблем, тъй като и без друго ако все още не са преминали към USB-C, то това предстои, директивата буди най-голям ужас за Apple.

Напът ли е това да се случи?

Сега според анализатора Джон Просър, Apple все още не е готова да изостави Lightning порта от своите iPhone, но е силно вероятно iPhone 12 да е последният телефон на Apple, който го използва.

Анализаторът има добро реноме що се отнася до достоверността да направените от него прогнози. Според скорошната му публикация в социалната мрежа Twitter, iPhone 12 „категорично“ няма да има USB-C порт, но е възможно да е последния смартфон с Lightning.

Не е ясно как Просър е получил тази информация – дали става дума теч от самата компания Apple или от тяхната верига подизпълнители и доставчици, но анализаторът звучи категорично убеден, а предвид добрата му репутация сме склонни да повярваме в прогнозата.

Европейският парламент, който прие резолюцията, по-рано отправена от ЕК, за която споменахме по-горе, даде 6-месечен срок на производителите да стандартизират своите зарядни устройства за смартфоните и цялата друга потребителска носима електроника и джаджи, тъй като законът не се отнася само и единствено за смартфоните. Въпреки че все още резолюцията не е обвързваща, ако някоя от компаниите, търгуващи смарт устройства на територията на Континента не се съобрази с директивата, което е силно вероятно да се случи с Apple, тъй като серията смартфони iPhone 12 се очаква да излезе най-рано през месец септември, Парламентът вероятно ще приеме законодателство, което задължава производителите да спазват правилата.

Така че освен според мнението на анализатора, силно вероятно е Lightning порта да отиде в историята и по чисто законови съображения, с които Apple най-сетне ще бъде принудена да се съобрази и да спазва. Нещо повече – правилото ще важи не само за iPhone, но и за таблетите iPad, които предстои да излязат. Единствено компанията няма да има проблем с лаптопите MacBook, които в момента използват USB-C портове и все още е въпрос на дебати защо компанията има такава политика за лаптопите, но не и за смартфоните и таблетите си.

Всъщност компанията има няколко варианта… Освен да използва всеобщия USB-C в бъдещите си продукти, някои спекулират, че Apple може да добавя преходници към комплектите, предназначени за продажба в Европа или изобщо те да нямат портове…

iPhone 12 без портове?

Още преди месеци ви съобщихме, че има вероятност следващият iPhone на Apple да идва без нито един физически порт. Сега изглежда, че това няма да се отнася за предстоящия iPhone 12, но е напълно възможно да видим подобно нещо в по-следващото поколение.

„Без портове“ ще означава, че телефонът няма да има нито един от познатите ни физически гнезда за свързване на каквото и да било – още през 2017 г. Apple ликвидира 3,5 мм. аудио жак за слушалки, като повечето други производители ги последваха в тази стъпка. Защо сега компанията да не може да заличи и другия останал порт и да преминем към футуристичната концепция за пълна безжичност – безжично предаване на звук, безжичен трансфер на данни и безжично зареждане. Миналата година китайският производител на смартфони Oppo представи подобна концепция, която предизвика доста интерес.

Apple постепенно губи репутацията си като на иноватор и технологичен пионер в света на смартфоните, като към момента компанията дори не е пуснала сгъваемо устройство или телефон с 5G поддръжка, а всичките им модели все още са с плоски екрани и големи изрезки, които повечето марки избягват във флагманите си за 2020 г. Така че изглежда малко вероятно компанията първа да въведе наистина безжичен телефон, който разчита основно и на безжично зареждане, като се има предвид, че все още има потребители, които използват кабелни слушалки и избягват Bluetooth технологията, и те никак не са малко при това. А ако преди години Apple беше компания, която водеше и насочваше потребителското търсене, то днес тя ще бъде принудена да го следва.

Много вероятно е да видим най-сетне iPhone с USB порт, поне докато стигнем етапа, в който планът за безпортов смартфон стане осъществим – независимо кой производител ще го въведе на пазара първи. За жалост обаче освен концепцията на OnePlus и слуховете за iPhone от миналата година, към момента не разполагаме с друга информация някой производител да разработва или да възнамерява в близко бъдеще да представи смартфон с нито един порт или поне смартфон, който в комплекта си идва с безжично зарядно – друга спънка пред осъществяването на концепцията за безпортовите смартфони е именно високата цена на безжичните зарядни, неособено богатия избор на пазара към момента и ограниченията, за които често чуваме, че носят със себе си.

iPhone изглежда просто ще остане икона

Запазихме най-любопитното от изтеклия доклад за накрая – Просър освен че коментира порта, с който ще идва следващия iPhone, публикува и скица на предполагаемия дизайн на предния панел на смартфона. Следващите редове едва ли ще са особена изненада за някого. iPhone 12 отново ще идва с голям прорез за предната камера, който макар и леко по-малък от този на iPhone 11, все още остава силно осезаем.

 

Допълнително ще бъде спестено място и изрезката намалена, тъй като високоговорителят, който по-рано се намираше там, сега ще бъде поставен в рамка на върха на смартфона (на „тавана“ на корпуса му).

Без съмнение подигравките и ироничните коментари на потребителите под публикацията на Просър за дизайна на следващия флагман на Apple не са неоснователни – трудно е да не се почудиш, когато някой предлага нещо, което потребителите чрез търсенето и мнението си откровено показват, че не харесват особено – големите изрезки на екрана за предната камера и останалите сензори. Добре е да видим, че Apple все пак търси начини за свиване на изрезката чрез преместване на високоговорителя отгоре, но все пак изглежда странно на фона на малките перфорирани дупки и дискретни капковидни изрезки, към които отдавна преминаха повечето производители на смартфони, и то далеч не само китайските марки, които винаги са готови да угодят на потребителите (и в крайна сметка не трябва ли всички бизнеси да правят това?)

Разбира се, все пак това са само предварителни течове и предстои да разберем със сигурност какво ще предложат следващите iPhone 12 от Apple.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари