fbpx
-1.7 C
София

iPhone SE 2 може да се казва iPhone 9

Най-четени

Има причина хората с нетърпение да очакват iPhone SE 2: това ще бъде още един смартфон на Apple, който съчетава първокласните изработка и качество, заедно с операционната система iOS на ниска цена.

Интересът идва след силно положителната оценка на iPhone SE с неговия Touch ID. След първоначалното излизане на тази бюджетно адаптирана версия на iPhone и широкият интерес, на който се радваше, като чели всички позабравиха, че съществува и такъв по-евтин вариант да се сдобиете с устройство от Apple. В края на есента на миналата година се заговори сериозно за втора версия на бюджетното устройство, а сега вече имаме почти сигурни слухове, че в действителност ще видим iPhone SE 2 през септември 2020, когато Apple ще представи следващите си модели флагмани.

Сега в пространството текат нови слухове, които предполагат, че устройството може да носи името на пропуснатия от гамата на Apple модел – iPhone 9, като според източника на информацията, напълно възможно е компанията умишлено да е изпуснала този номер през 2017 г., когато представи iPhone X, пренебрегвайки числовата си последователност, за да го запази да бъдещ модел от такъв калибър, който да изиграе положителна маркетингова роля. Информацията идва от анонимен източник, любезно предоставена и цитирана от технологичния портал 9to5Mac.

Най-новата дилема – сигурността?

Преди няколко седмици видяхме и изтекли снимки, които показват как навярно ще изглежда iPhone SE 2. Тогава те бяха обнадеждаващи, но днес сме доста скептични – дизайнът изглежда на ниво 2016 г. и не кореспондира с иновациите във външния вид, които компанията обеща, че ще покаже през 2020 г., макар и да говореше за основните си модели iPhone 12. И като стана дума за Touch ID, Apple категорично е избрала да не разработва сензори за пръстови отпечатъци вградени в екрана, за разлика от всички водещи телефони с Android, и разчита на FaceID със своята технология за биометрично удостоверяване за сигурността на устройствата си. Това ще рече, че въпреки първоначално изтеклите снимки от предполагаемия дизайн, на които устройството изглежда използва Touch ID със скенер за пръстови отпечатъци вграден в Home бутона, силно вероятно е това да са просто любителски спекулации и реалното устройство също да идва с FaceID. Има и една малка, златна вероятност – Apple да даде на хората каквото искат, и да вгради и двете технологии – Face ID и Touch ID в iPhone SE 2, но уви изглежда повече като химера.

Философията на Apple: Проектираме това, което ще поискате утре, а не това, което искате днес

Все още се усеща, че Apple не е изменила на философията на легендарния Стив Джобс – компанията разработва устройства, които да поискате след като ги видите, а не такива, каквито си представяте, че искате. Именно това е и философията, благодарение на която компанията постигна този си успех – от имитирането и усъвършенстването на графичния интерфейс и мишката на Xerox с Macintosh през 80-те години на миналия век, до високото съотношение на екрана към предния панел на смартфоните през 2007 г.

Често цитираното изказване на Джобс „Нашата работа е да разберем какво искате, преди да сте го поискали“ изглежда характеризира съпротивата на Apple да се покори на желанията на клиентите. И изглежда това работи. Години наред компанията пренебрегва призивите за преминаване към USB-C порт (iPhone) или за лаптоп, който да има порт различен от USB (MacBook) или по-дълъг живот на батерията (iPhone и Apple Watch).

Затова би било наивно да смятаме, че Apple ще предложи в iPhone SE 2 Touch ID и Face ID едновременно, независимо дългогодишното настояване на потребителите. Рационално има причина Apple да се противопоставя на връщането на автентификация с пръстови отпечатъци, дори и много приложения и апликации да го позволяват и използват като надеждна форма за сигурност. Единствената причина последното все още да се случва, е за да продължи надеждната поддръжка на услугите за притежателите на по-стари модели iPhone и iPad, но в никакъв случай компанията не би се върнала назад в технологичното развитие и да влага в нов модел технология, която вече е изхвърлила от репертоара си.

Помислете само за всички смели и дръзки решения, които компанията предприе назад в историята: премахването на DVD четеца за дискове в iMac, ликвидирането на 3,5 – милиметровия жак за слушалки в iPhone 7, премахването на CD-ROM-а в MacBook Air. Apple има репутацията на компания, която внедрява технологии от бъдещето, които иска да наложи като прогресивни и масови, за да принуди хората да преминават към техните нови стандарти.

Няма ли компромисен вариант?

Разбира се, когато правим такива хипотетични анализи на един все още концептуален модел, трябва да разгледаме всички възможности – и една от тях е възможността да се постави начален физически бутон на iPhone SE 2, но той няма Touch ID. Въпреки това, все пак има малка вероятност Touch ID да бъде вграден в тази обновена версия на бюджетния смартфон – тъй като скенерите за пръстови отпечатъци днес се използват предимно в по-бюджетните модели, а iPhone SE 2 ще гони максимално ниска цена, напълно възможно е компанията да направи компромис и да вгради по-остаряла технология, само и само за да запази в iPhone SE това, заради което потребителите го обичат.

Защо дизайнът изглежда „ретроградно“?

Много потребители от форумите на Reddit започнаха дълга дискусия около предварително изтеклите изображения на устройството. Много от тях намират дебелите странични рамки около дисплея, единичната камера и цялостната конструкция, за твърде ретроградни на ниво 2020 г., като мнозина споменават, че при тази ситуация освен с операционната система и качествената изработка, смартфонът ще отстъпва по всичко друго дори на дребните китайски производители, които се стараят непрекъснато да предлагат иновации.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
БегиМани
БегиМани
1 година

Искренно се посмях, явно 1-ви април е подранил… 🙂 🙂 🙂

Нови ревюта

Подобни новини