Внимателните специалисти и журналисти забелязаха особен нюанс в работата на системата Face ID в новите iPhone.

В описанието на тази функционалност се казва, че Face ID на Apple iPhone X поддържа само едно лице, така че явно няма да е лесно споделянето на телефона с друг член на семейството или с приятел.

За разлика от новия метод, технологията за разпознаване на пръстови отпечатъци Touch ID, използвана в iPhone от няколко години, поддържа до 5 различни отпечатъка, което прави споделянето на телефона с другите членове от семейството много по-лесно.

Да си припомним, че Apple изцяло премахна скенера за пръстови отпечатъци от iPhone X и сега се разчита предимно на Face ID. Технологичният гигант подчерта, че шансът случен човек да отключи iPhone X с помощта на Face ID е 1 на милион, докато при Touch ID, шансът е 1:50 000. Единственото изключение са близнаците и много близките роднини, които имат не само сходни лица, но и сходни мимики.

Разпознаването само на едно лице съвсем не е недостатък. Подобни ограничения има и в смартфоните на Samsung, а целта разбира се, е постигането на максимална сигурност и безопасност.

Все още не знаем как ще се представи Face ID в реалния живот. Apple наистина се грижи за безопасността на потребителите, понеже разпознаването на лицата става чрез вътрешни алгоритми, изпълнявани от новия процесор на компанията. При този процес не се обменя никаква информация с външни сървъри, електронни облаци и каквото и да е друго от този род.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
Сигурност навсякъдеаззззAPPLE IPHONEта прасКалин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Zapoznat
Zapoznat

Дали става номера със снимка за отключване ?

watchDOG
watchDOG

Не би трябвало, имайки предвид, че има камера с пространствен анализ. Няма как с двуизмерен обект да „излъжеш“ сензора… надявам се

Калин
Калин

Не. Сензорите правят 3Д модел на лицето ти, състоящ се от 30 000 точки, като към всяка точка има и показател за дълбочина. На 2Д снимка този показател няма да съвпада с този от 3Д модела.
Освен тива най-вероятно отчитат мимики (движение на тия точки, тъй като напълно статично лице няма), както и топлоизлъчването на лицето.

дрън
дрън

И ако съм подпухнал от препиване Аифоня нема да ми се отвори? А ще успее ли да избегне удар у земята?

та прас
та прас

Винаги може да се отключи с пин, но айде да не ти развалям кефа от хейта…

азззз
азззз

И какъв е проблема: казваш си passcode-a на този, с който искаш да „share-неш“ телефона, и толкоз!

Hobby
Hobby

Ако се замислиш малко няма да направиш това което си написал. Даването на паролата за телефона отркива големи възможности за злоупотреба. За да я ползва друго лице и да е удобна, трябва да е кратка. Ако човек държи на данните си и добрата защита, не би приел вашия съвет.

азззз
азззз

А не е ли същото: Passcode и FaceID / TouchID вършат една и съща работа: отключват телефона, и с тяхна помощ инсталираш и купуваш приложения, и можеш да правиш разплащания.
Та дали ще ти въведа лицето – да бъде разпознавано, дали ще активирам Touch ID за твоят отпечатък, или ще ти дам passcode – разлика няма абсолютно никаква.

Hobby
Hobby

FaceID / TouchID е едно и също, но не винаги заместват passcode. Ако пет пъти сложиш грешния пръст при отключване на телефона, след това можеш да влезеш само с passcode. В повечето случаи TouchID се ползва ако скоро си въвел passcode. Пазаренето от App Store става чрез името и паролата от iCloud. Passcode е с по-висок преорител от TouchID.

азззз
азззз

„Пазаренето от App Store става чрез името и паролата от iCloud.“

Става И със TouchID. A Passcode там изобщо не се изисква.

Hobby
Hobby

Стараят се … С всяка новост, крачка назад. Не ме разбирайте погрешно. Фен съм на Apple и придуктите и, но това което творят разочарова. Досега можех да вкарам достатъно пръстови отпечатъци и да дам примерно достъп на жена ми до телефона без за това да и е извесна паролата. При новия iPhone X това няма да е възмоно. Новата версия на iTunes за компютри вече няма достъп до App Store. И тук са се постарали! Изрязването в горната част на дисплея е много грозно! По-добре би било да е цяла ивица. Стараят се!!! Ще спра до тук за да не… Виж още »

Evr
Evr

Щом не си безмозъчна амеба, която харесва анимираните емоджита, които са ИНОВАЦИЯТА ЗА СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ, значи не си им фен. Пълна порнография е тоя телефон и дори много youtube-ри го казаха лично. Пълен фал и излагация. В памет на Стив Джобс, ама друг път. И цената? За нещо, което китайски незнайни и знайни марки го предлагат за 3-4 пъти по-малко цена, дори имат и ПОВЕЧЕ ЕКСТРИ, те таксуват безбожни пари. Ама то и на самото събитие се видя фала на новата им система за събиране на.. ааа разпознаване на лице.

Анон
Анон

За всичко съм съгласен, но цената на китайските БРАНДИРАНИ марки е 5-6 пъти по-ниска от това лАЙ-но.

Иначе не гледай и не давай за пример стриймъри, youtube-ъри или МОБА играчи, защото аутизма им е в напреднал стадии и няма връщане назад. За такива само анални удоволствия до припадане.

Evr
Evr

Прав си, но щом и те започват да си менят мнението, то значи наистина тоя нов продукт е пълен брак.

Калин
Калин

Кефи ме как сами си измисляте „иновациите“, сами си ги оборвате и най-подир сами със задоволство заключвате какъв калпав продукт е, понеже измислените от вас „иновации“, не били иновации 😀
Някой после се жалваше, че ви наричам хейтъри 😀

APPLE IPHONE
APPLE IPHONE

Добавената реалност е иновация. А, това, че си даваш телефона на жена си е много груба грешка.

Сигурност навсякъде
Сигурност навсякъде

Много ми е интересно, как хората се заблуждават с думи като „сугурност на данните“ и въобще думата „сигурност“. Все едно всеки е потенциален терорист, или пази видео и снимки на 100 любовници и видиш ли трябва да му е заключен телефона с ключ и катинар. Или пък си води онлайн банкирането чрез телефона и си плаща хляба на касата с NFC. А се оказва че тези които „горят“ с източване на данни в повечето случаи са големите корпорации, защото разни 10 годишни русначета и китайчета им разбиват базите данни докато на другия екран си цъкат Minecraft. Относно Iphonе Х, всеки… Виж още »