LTE, LTE+, 5Ge, 5G и 5G+: Android 11 ще различава различните типове 5G мрежи

0
1000

Google обнови своята уеб страница с описанията възможностите на Android 11. Там се появи информация, че в новата версия на мобилната операционна система ще има няколко визуални индикатора, навярно иконки, за различните стандарти за мобилна връзка, като идеята е по този начин потребителите да виждат коя технология за мобилна връзка се използва. Но тези индикатори е напълно възможно вместо да помогнат, да предизвикат объркване.

Google е въвел в Android 11 пет индикатора:

  • LTE – обикновена 4G мобилна връзка
  • LTE+ – 4G с агрегация на носещите честоти
  • 5Ge – LTE Advanced Pro
  • 5G – 5G NR, мобилна връзка от пето поколение с честота под 6 GHz
  • 5G+ – мобилна връзка от пето поколение с милиметрови вълни (mmWave)

Малко странно е, че иконката 5Ge няма никакво отношение към мобилните мрежи от пето поколение, а показва само подобрения вариант на четвъртото поколение – LTE Advanced Pro, при който скоростта за обмен на данните достига до 3 Gb/s. По този начин, новата система за обозначаване може да заблуди някои потребители.

Единствено иконките 5G и 5G+ ще показват, че се работи с пълноценна мобилна мрежа от пето поколение. 5G показва, че се използва честотния диапазон под 6 GHz с голям обхват, който дава само малко по-голяма скорост в сравнение с 4G с агрегация на носещата честота. 5G+ използва милиметровия диапазон от 24 до 90 GHz и осигурява скорост от няколко гигабита, но сигналът лесно се блокира от дърветата, дъжда и дори донякъде и от ръцете на потребителите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари