MediaTek официално анонсира новите чипове Helio P23 и Helio P30 от фамилията „P“, която производителят позиционира като серията SoC за смартфони от среден клас.

Очаква се, че първите смартфони и други мобилни устройства с новите процесори ще се появят на пазара през четвъртото тримесечие на тази година. Helio P30 първоначално ще се използва само в Китай и ще излезе на глобалния пазар по-късно.

Helio P23 и Helio P30 си приличат по много неща и се считат за усъвършенствани версии на чиповете Helio P20 и Helio P25.

И двете нови системи-върху-чипа се произвеждат чрез 16 нанометров технологичен процес и разполагат с по 8х Cortex-A53 процесорни ядра, разделени в два клъстъра – енергийно ефективен с тактова честота 1,64 GHz и бърз с работна честота 2,3 GHz. И в двата чипа се използва графичния ускорител Mali-G71 MP2, но в Helio P23 той работи с тактова честота 770 MHz, а в Helio P30 тя е повишена до 950 MHz.

Друга ключова разлика е работата с камерите. Helio P30 има хардуерна поддръжка на двойни камери със сензори до 2х 16 МР или един фотосензор с резолюция 25 МР. Чипът Helio P23 може да работи с 2х 13 MP сензори или един фотосензор с резолюция 24 МР.

Най-характерната черта на Helio P30 е модулът за обработка на изображенията (VPU) с тактова честота 500 MHz, който повишава производителността и енергийната ефективност на чипа.

И двете SoC поддържат технологиите SmartTek TAS 2.0 (подобряване на приема), Imagiq 2.0 (премахване на цветния шум, цифрова стабилизация) и имат интегриран 4G LTE WorldMode модем.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари