MediaTek изпревари Qualcomm и стана най-големият доставчик на чипове за смартфони

1
1727

Според анализа на изследователската компания Counterpoint, тайванският полупроводников гигант MediaTek е станал най-големият в света доставчик на чипове за смартфони. Неговият основен конкурент Qualcomm е отстъпил първото място, но е лидер в доставката на мобилни платформи с поддръжката на 5G мобилните мрежи. В отчета на Counterpoint се казва че през третото тримесечие на тази година са били продадени над 100 милиона смартфона с чипове на MediaTek, което е с 5% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Наскоро MediaTek публикува своя официален финансов отчет за изминалото тримесечие, с което съобщи, че за изтеклите три месеца има приходи в размер на $3,5 милиона, което е с 50% повече от постигнатото през миналото тримесечие. Компанията заяви, че основната причина за този ръст е увеличеният дял на сегмента със смартфони с цена от $100 до $250, както и постигнатите много добри резултати на индийския, китайския и латиноамериканския пазари. Тези особености са дали възможност на MediaTek да завладее 31% от глобалния пазар, като делът на Qualcomm е 29%.

Експертите на Counterpoint са на мнение, че MediaTek е успяла да използва пазарната ниша, освободила се след американските санкции срещу Huawei. Сравнително евтините чипове на тайванската компания, за редица производители станаха възможност да запазят бизнеса си в условията на пандемията от новия коронавирус. Дори и Huawei закупи значително количество чипове на MediaTek, които ще използва в своите бъдещи мобилни устройства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари