13.5 C
София

MediaTek Dimensity 1000 5G е първият чип с перспективния AV1 кодек

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Очакванията са, че към 2025 година пазарът на стрийм видеото ще достигне финансов размер от $124,57 милиарда долара. Една от причините за това бурно развитие ще бъде масовото разпространение на мобилните мрежи от пето поколение. Във връзка с това компанията MediaTek първа интегрира в своя нов процесор Dimensity 1000 5G хардуерната поддръжка на съвременния видео кодек AV1 за възпроизвеждане на видео с висока резолюция и малък разход на трафик.

Към днешен ден AV1 се счита за един от най-перспективните видео кодеци. MediaTek подчертава, че той осигурява по-ефективна компресия на данните и дава на потребителите по-високо качество на изображението. Освен това AV1 осигурява по-плавно възпроизвеждане на видеото и значително по-плавано възпроизвеждане в сравнение с другите кодеци при един и същи трафик.

„MediaTek непрекъснато усъвършенства своите технологии с цел повишаване удобството на потребителите, Технологията AV1 е ярък пример за този подход. Днес видеото е най-често използваната форма на общуване: 70% от милениумите и представителите на поколението Z използват стрийм услуги“ – заяви MediaTek.

Видео кодекът AV1 не изисква плащането на лицензни такси. Той се създаден на базата на по-стария VP9 и вече е стандарт за възпроизвеждане на видео. AV1 осигурява с 30% по-висока ефективност на компресията в сравнение с VP9. Google високо оцени инициативата на MediaTek и каза, че AV1 форматът ще стане важна част от всички мобилни устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини