Microsoft откри иновативно решение на проблема с предните камери, вградени зад екрана

3
2385

В опит да се освободи колкото се може повече място за дисплея на нашите смартфони, производителите разработват причудливи концепции и механизми за скриването на предните сензори. Микрофонът в общи линии вече е решен като проблем, като сега все повече се разпространяват телефони с панели, вибриращи, за да издават звук. Най-трудна за елиминиране се оказа предната камера. Компаниите опитаха всичко – да я поместят в компактен прорез или отвор, да я преместят отстрани на корпуса на смартфона или да изскача автоматично. За всички най-естествено би било тя да бъде скрита зад самия дисплей, но това се оказва трудна задача. Изображенията от първите прототипи винаги излизаха размазани или страдащи от нарушен баланс поради изтичане на светлинни лъчи (или тяхната пълна липса). Microsoft обаче разработи уникална концепция, позволяваща безпроблемното заснемане от сензор, скрит зад прозрачен OLED (T_OLED) дисплей. Решението на компанията е използването на изкуствен интелект.

В момента основният проблем на камерите, скрити зад T_OLED панели, са размазаните снимки и липсата на контраст. Microsoft обаче установи, че деградацията е напълно предсказуема и зависи преди всичко от ориентацията на пикселите. В опит да продуцират по-качествена снимка, учените използваха U-Net невронна мрежа която намалява шума в изображенията и едновременно с това ги изостря. Резултатната снимка е ясна и почти толкова качествена като тази, заснета от обикновена камера. Благодарение на новоизградения AI на Microsoft може и да се замъгли отделно фона или да се смени изцяло, което би било от помощ за качествени видео обаждания.

За момента експериментът е приложен на камери зад големи екрани за видеоконференции, но с малко модификации е абсолютно възможно принципът да се приложи върху компактните ни смартфони, таблети и лаптопи.

4 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари