Microsoft разработва облачна локационна услуга

0
16

Отделът за изследвания на корпорацията Microsoft работи над навигационна технология, чиято задача е да сведе до минимум консумацията на енергия на устройствата при определяне на тяхното местоположение. Проектът е наречен Cloud-Offloaded GPS (CO-GPS). Понастоящем новата разработка се тества с помощта на специално създадена за целта платформа с името CLEO (Cultivating the Long tail in Environmental Observations).

Като правило, за първоначалното получаване на информация за актуалните GPS-координати от групата сателити и извършването на необходимите за това изчисления един смартфон или таблет се нуждае от около половин минута. През това време трябва да бъде включен GPS-приемникът на устройството, а процесорът му изпитва силно натоварване поради извършването на изчисленията. Тази процедура е свързана с изразходването на големи количества енергия, които нарастват правопропорционално на нейната продължителност. Инженерите от Microsoft са намерили решение на този проблем, като са пренасочили обработката на данните към облачната услуга, която почти мигновено подава началните координати към мобилното устройство, осъществило връзка с нея.

Технологията CO-GPS позволява крайната обща консумация на енергия от мобилните устройства при определяне на техните GPS-координати да бъде намалена почти три пъти, а потреблението на енергия на GPS-чиповете за определяне на първоначалното местоположение – с 99,96%. Това е възможно благодарение на обединяването в облачната подсистема на информацията от спътниците с локационните данни от WiFi-мрежите и кулите на мобилните оператори, което същевременно освобождава изчислителните ресурси на процесора за извършване на други задачи. Освен това от Microsoft са създали експериментална база данни с координати, с помощта на която устройството може да проверява своята позиция.

Разработката ще може да бъде използвана за добавяне на GPS-функция към маломощни устройства като например ръчни часовници, както и за намаляване консумацията на енергия от различни други видове преносими устройства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари