Microsoft разработи гласов преводач за мобилни телефони

5
172

Според корпорацията Microsoft наближава времето, когато на разположение на потребителите на мобилни телефони ще бъдат нови форми на общуване, които досега не са били достъпни. Така например, в миналото ще остане езиковата бариера, затруднявала комуникацията между мнозина от тях. Учените и инженерите от изследователското подразделение на корпорацията – Microsoft Research – са разработили софтуерна платформа, която ще позволи свободно да общуват хора, говорещи различни езици, без да е необходимо да изучават езика или, който говори отсрещният събеседник.

Става дума за автоматизирана система за машинен синхронен превод. В основата на новата разработка е залегнала технология за разпознаване на реч. Ефективността на изобретението се повишава от предвидената в него възможност за прецизна настройка според особеностите на речта на всеки отделен потребител. Преди започване на работа със синхронния гласов преводач на Microsoft ползвателят на системата ще трябва да прекара няколко часа, настройвайки я в съответствие със своите особености и потребности. Отделеното за калибриране на разработката време само по себе си не е никак малко, но, от друга страна, е несъизмеримо в сравнение с усилията и продължителността на процеса за изучаване на чужд език, още повече, че езиците се удават не на всекиго.

След като системата е настроена и адаптирана към конкретния потребител, тя работи бързо и ефективно по сравнително проста схема. По време на телефонния разговор естествената човешка реч се транслира към сървър на Microsoft, където думите се разпознават и преобразуват в текстов формат. На следващия етап данните се изпращат към друг сървър, където се осъществява машинен превод на езика на събеседника. При последната фаза преведеният текст се озвучава с помощта на гласов синтезатор. В момента системата на Microsoft поддържа 26 езика, но засега не се съобщава нищо за това, кога тя ще стане достъпна за обществено ползване. Предполага се, че разработката ще бъде вградена в мобилната операционна система Windows Phone.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари