Microsoft разработи гласов преводач за мобилни телефони

5
119

Според корпорацията Microsoft наближава времето, когато на разположение на потребителите на мобилни телефони ще бъдат нови форми на общуване, които досега не са били достъпни. Така например, в миналото ще остане езиковата бариера, затруднявала комуникацията между мнозина от тях. Учените и инженерите от изследователското подразделение на корпорацията – Microsoft Research – са разработили софтуерна платформа, която ще позволи свободно да общуват хора, говорещи различни езици, без да е необходимо да изучават езика или, който говори отсрещният събеседник.

Става дума за автоматизирана система за машинен синхронен превод. В основата на новата разработка е залегнала технология за разпознаване на реч. Ефективността на изобретението се повишава от предвидената в него възможност за прецизна настройка според особеностите на речта на всеки отделен потребител. Преди започване на работа със синхронния гласов преводач на Microsoft ползвателят на системата ще трябва да прекара няколко часа, настройвайки я в съответствие със своите особености и потребности. Отделеното за калибриране на разработката време само по себе си не е никак малко, но, от друга страна, е несъизмеримо в сравнение с усилията и продължителността на процеса за изучаване на чужд език, още повече, че езиците се удават не на всекиго.

След като системата е настроена и адаптирана към конкретния потребител, тя работи бързо и ефективно по сравнително проста схема. По време на телефонния разговор естествената човешка реч се транслира към сървър на Microsoft, където думите се разпознават и преобразуват в текстов формат. На следващия етап данните се изпращат към друг сървър, където се осъществява машинен превод на езика на събеседника. При последната фаза преведеният текст се озвучава с помощта на гласов синтезатор. В момента системата на Microsoft поддържа 26 езика, но засега не се съобщава нищо за това, кога тя ще стане достъпна за обществено ползване. Предполага се, че разработката ще бъде вградена в мобилната операционна система Windows Phone.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
repsoldiesel
repsoldiesel

Преди време имаше един доцент или професор беше от Русе, който разработи такава технология, но държавата му отказа пари, за да я доразработи и усъвършенства, но каза, че щом България не се интересува ще я продаде на Америка или Англия от където така и така имал оферти. Е, дано това да е неговото изобретение купено от Microsoft, за да може поне да получава дивиденти от него. Другите държави инвестират като луди в хора, които измислят нови неща, а пък нашата ги отрязва. Америка разчита на безхаберието на държави като нашата и купува иновативни технологии като тази, след което ги рекламира… Виж още »

backinblack
backinblack

Ами то и сега има възможност текст да бъде прочетен от машинен глас, но какво става когато преведеш машинно от англииски на български!!!?
Съмнявам се, че ще бъде нещо полезно в първите 10 години от разработката си!

sliderum
sliderum

Микромеките, дали ще слухтят какво си приказват хората?

tERROR85
tERROR85

Супер винаги съм знаел че изучаването на език е загуба на време 🙂

repsoldiesel
repsoldiesel

Технологията е направена за да помага на хората, а не да насърчава невежеството.