молекулярни часовници

Това са първите молекулярни часовници върху чипа, за работата на които е разработен генератор от нов тип, използващ колебаниятра на молекулите. Новите таймери значително ще увеличат точността на навигацията на смартфоните.

В комуникационните сателити се инсталират не молекулярни часовници, а  атомни часовници, в които се използват колебанията на атомите. Това засега са най-точните часовници, даващи възможност за получаване на подробните данни за местонахождението на обекта.

Но атомните часовници са много големи и скъпи и не могат да се използват във всеки приемник. Обикновено за премахване на грешките и повишаване на точността се използват данните и от четвърти сателит. Но това забавя работата на навигацията. И още, когато навигационният сигнал заглъхне, смартфонът започва да използва своя вътрешен часовник и акселерометър.

Специалистите на MIT създадоха молекулярен часовник-върху-чипа с принципа на атомните часовници, но използващ излъчването на молекулите, а не на атомите.

Погрешността на новия часовник е около 1 микросекунда на час. Това е сравнимо с най-малките атомни часовници и 10 000 по-точно от сега използваните в смартфоните часовници.

Новият часовник е изцяло електронен, изготвя се от CMOS полупроводници и не изисква използването на масивни компоненти. Това е чип, съдържащ молекулен генератор с честота 200 GHz. Консумацията на новия чип е едва 66 миливата. Това не е много, понеже GPS и Wi-Fi модулите консумират над 100 mW.

Новите чипове са особено подходящи за използване на бойното поле, под водата и на други места, където GPS сигналът е заглушен или отсъства.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
яхануЧернюоpen4o Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pen4o
pen4o

10 000 по-точно от сега използваните в смартфоните часовници. Направо изумително, гига-синхронизирано. Машшалааа.

Чернюо
Чернюо

Афферим бре, аркадаш.

яхану
яхану

Чоджуклар!

яхану
яхану

Ашколсун, Ебрахим!