Mozilla призова Apple да се бори за конфиденциалността не само на думи

2
401

Създателите на Firefox стартираха петиция, с която се обръщат към Apple с молба поне веднъж на месец да променя своите уникални реклами идентификатори. Корпорацията използва тези идентификатори за показване на реклами в iPhone, iPad и Apple TV в зависимост от техните интереси в App Store, Apple News+.

В петицията, публикувана от служителите на Mozilla се казва, че мотото на Apple „Конфиденциалността. Това е iPhone“ не съответства на истината. Наистина, компанията от Купертино използва цялостно криптиране и средства срещу следене, но всеки iPhone както преди се продава с IDFA – изключително полезен за рекламодателите идентификатор. С негова помощ с лекота се проследяват действията на потребителите, като тази информация се използва за таргетирано показване на реклами.

Mozilla призова Apple поне веднъж месечно да променя тези идентификатори. Според създателите на браузъра, по този начин ще стане по-сложно събирането на потребителски данни от страна на рекламодателите. Освен това, повечето потребители не знаят, че нулирането на идентификатора може да бъде извършено и ръчно. За да се направи това в едно iOS устройство е необходимо да се влезе в настройките.

Идеята е, че ако Apple настрои автоматичната промяна на IDFA, това не само ще окаже силно положително влияние на притежателите на iPhone, но и ще даде сигнал на цялата Силициева долина, че потребителите искат компаниите да уважават правото им на личен живот.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

1. Ползва “смартфон”
2. Всеки ден се “тагва” във фейсшит
3. Не може да яде, ако не си снима храната
4. През 5 минути качва в инстаграм
5. Ползва месинджър за комуникация

И още куп подобни…. и иска “личен живот”? Няма как.

Иван
Иван

1. Ползвам „смартфон“
2. Нямам Фейсшит
3. Не си снимам храната
4. Нямам Инстаграм
5. Ползвам Вайбър
И аз искам „личен живот“. Имам как?