Mozilla Foundation, организацията, поддържаща развитието на популярния браузър Firefox, разкритикува Google за това, че подвежда потребителите на магазина Play Store за сигурността на приложенията в него. Фондацията обяви, че 80% от мобилните апликации, носещи етикета „Безопасно за данните“(Data Safety), всъщност не са безопасни за конфиденциалността на личната информация, предава The Register.

Mozilla са изследвали 40 от най-популярните приложения в Google Play и съпътстващата ги информация, предоставяна от техните създатели относно начина, по който те обработват личните данни. Тази информация се подава предварително от разработчика към Google, които на свой ред етикитират апликацията като спазваща конфиденциалността на информацията или не. И макар въпросните приложения да носят етикета „Безопасно за данните“, според Mozilla те би трябвало да получат рейтинг „Небезопасен“. Хората от фондацията откриват, че четири от пет приложения имат грешен рейтинг, като при 40% от изследваните приложения има сериозни пропуски. Едва 15% биха били приети, като сравнително надеждни, ако проверките се осъществяваха от Mozilla Foundation, отбелязват в доклада си те.

„Етикетите за безопасност на данните в Google Play имат за цел да ви убедят, че нито TikTok, нито Twitter споделят личните ви данни с трети страни. Но в политиките на съответните приложения изрично е записано, че те споделят информация, както с рекламодатели, доставчици на интернет услуги и платформи, така и с набор от други типове компании“, пишат Mozilla Foundation.

Любопитен момент в анализа им се явява например откритието, че платените апликации се отнасят по-агресивно с личната информация, до която получават достъп, отколкото безплатните. Половината от 20-те най популярни платени апликации в магазина получават оценка „слаб“ за начина, по който споделят лична потребителска информация, като сред тях са Minecraft, Hitman Sniper и Geometry Dash. Що се отнася до безплатните мобилни приложения, то „двойкаджиите“ тук са Facebook, Messenger, Samsung Push Services, SnapChat, Facebook Lite и Twitter.

Mozilla споделят, че разработчиците получават знака за безопасност, възползвайки се слабостите в установената от Google система за докладване на безопасността от самите тях. Така например, те използват собствена терминология, за да обозначат споделянето на данни с доставчици на услуги и подлъгващи дефиниции за „събиране“ и „споделяне“ на информация.

Mozilla отбелязват, че вината за това е споделена между разработчиците и Google, но отчитат, че системата за докладване на безопасността е все пак крачка напред в опазване на конфиденциалността на личните данни.

„Отговорностите тук обаче не са разпределени по равно. Google носят допълнителна отговорност в качеството си на собственици на Play магазина. Те имат задължението да се уверят, че недоброжелателни компании няма да просперират за сметка на потребителите, много от които са представители на уязвими групи, като например младите“, отбелязват Mozilla. Според тях, Google, които имат финансова изгода, не отделят достатъчно ресурси, за да подобряват ситуацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари