Nokia и Microsoft ще разработват съвместно смартфони с Windows Phone

0
44

Корпорациите Nokia и Microsoft официално обявиха за началото на съвместно сътрудничество при разработката на мобилни смартфони, базирани на операционната система Windows Phone. В официалния блог на Nokia беше публикувано отворено писмо, подписано от генералните директори на двете компании – Стефен Елоп и Стив Балмър.

По-специално, в документа се казва, че Nokia ще се занимава със стратегическо позициониране на Windows Phone. При това двете компании ще работят съвместно върху развитието на тази платформа.

Друг елемент на сътрудничество ще стане използването на картографската разработка Nokia Maps не само в Windows Phone, но и в други продукти на Microsoft. От своя страна, Microsoft обещава да предостави за смартфоните на Nokia под операционната система Windows Phone възможностите за търсене на Bing.

Производството на апарати с Windows Phone трябва да стане приоритет сред другите продукти на Nokia в класа на смартфоните. Предполага се, че новото сътрудничество между двете компании има за цел да създаде устройства, които успешно да се конкурират със смартфоните с платформата Google Android.

По-рано приоритетна платформа за Nokia в класа на смартфоните беше собствената разработка на концерна – Symbian, но напоследък тази операционна система започна да отстъпва лидерството на пазара на Android. Наред с това обаче засега не се съобщава за пълен отказ на Nokia от разработката и производството на нови модели на базата на Symbian.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари