Nokia и Xiaomi официално обявиха за сключването на договор, в рамките на който двете страни ще си сътрудничат и лицензират патентите един на друг. Заедно със сключването на споразумението Xiaomi придоби и някои патентни активи.

Според условията на договора, Nokia ще предостави на Xiaomi оборудване за мрежова инфраструктура, като това ще подобри някои характеристики на смартфоните на китайския производител. Двете компании съвместно ще работят върху създаването на нови решения за обмен на данни и безжични връзки. Предвижда се и съвместната работа по концепцията „интернет на нещата“.

Xiaomi може много добре да се възползва от патентния портфейл на Nokia и по този начин да разшири присъствието си на западния пазар. Към днешен ден китайската Xiaomi присъства на пазара в над 30 държави и региони, но повечето от тях са в региона на Югоизточна Азия.

Nokia от своя страна, може да се възползва от опита и богатия патентен портфейл на Xiaomi в сферата на „интернет на нещата“. Към днешен ден в Mi Ecosystem има над 60 милиона включени устройства, от които 8 милиона са ежедневно активни.

Да си припомним, че по-рано Xiaomi сключи патентно споразумение и с Microsoft, и закупи някои патенти от софтуерния гигант. Nokia разполага с огромен брой патенти за GSM и WLAN връзки, получени след сливането с Alcatel Lucent.

Очаква се в резултат от съвместната работа на Xiaomi и Nokia да се появят нови смартфони, мрежово оборудване, устройства за виртуална и допълнена реалност и изкуствен интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари