Nokia разработва свой гласови асистент за смртфони, таблети и други компютърни устройства, който ще се конкурира с аналогичните услуги на Microsoft, Apple, Google и Amazon.

Гласовият асистент на Nokia се нарича Viki и неотдавна бе патентован за използване в страните на Европейския съюз. В патентната заявка се разкриват някои от особеностите на новия асистент.

Viki е софтуер за създаване и мониторинг работата на гласовите цифрови асистенти, работещи в мобилните устройства и браузърите. Тази технология може да обединява различни източници на данни чрез използване на чат и гласова връзка.

Засега информацията за Viki е съвсем малко, но може да се предположи, че този асистент ще бъде инсталиран на смартфоните с бранда Nokia, които тази година ще произведе HMD Global. Да си припомним, че първият смартфон на финландската компания HMD Global бе официално представен на 8-ми януари. Той носи името Nokia 6, работи под управлението на Android и ще се продава в Китай при цена около $250.

Viki ще даде възможност на Nokia да постави своите смартфони редом до Lumia, Pixel и iPhone, за които има Cortana, Google Assistant и Siri. Очаква се, че в проекта Viki ще участва Microsoft и ще предостави на Nokia достъп до базите знания на търсачката Bing.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари