fbpx
9.8 C
София

Nokia Research разработва ново водоотблъскващо покритие за телефони

Най-четени

Компанията Nokia разработва водоотблъскващо покритие за своите телефони, базирано на идея, взаимствана от листата на цветето лотос. Крис Бауър, старши научен сътрудник в Nokia Research в Кеймбридж, обяснява същността на разработката така: „Подобно на много учени, и ние се опитваме да почерпим идеи и да копираме това, което природата е усъвършенствала в продължение на хилядолетия. Водоотблъскващото покритие, подобно на тефлоновото, има ниска повърхностна енергия и голям контактен ъгъл – 120 градуса. Благодарение на това водата, попаднала върху такава повърхност, се събира под формата на капки“.

Крис Бауър

Бауър допълва, че ъгълът на контакт може да достигне 180 градуса, като по този начин може да бъде създадено и супер-отблъскващо покритие.

Капчиците вода на практика ще отскачат от такава повърхност: „Разликата се състои в това, че покритията с наноструктура задържат въздуха на повърхността, а това гарантира, че течността никога няма да влезе в съприкосновение с повърхността“.

Екипът на Nokia Research демонстрира такова покритие върху специална версия на Nokia Lumia 710. Резултатът наистина е впечатляващ.

„Най-големият проблем е достатъчната якост на наноструктурите. Покритието трябва ежедневно да противостои на влагата. Можем да нанесем супер-водоотблъскващото покритие във вътрешността на смартфона, но не можем да го поставим от външната му страна, защото в джоба или чантата то бързо ще стане негодно“, казва Бауър. Той добави, че екипът на Nokia Research е „много близо“ и до създаването на надеждно супер-водоотблъскващо покритие с достатъчна здравина.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини