fbpx
-0.8 C
София

NSA следи собствениците на смартфони чрез мобилни приложения

Най-четени

Агенцията за национална сигурност на САЩ и британските специални служби са разработили специални методи, които им позволяват да получават лични данни и друга информация за потребителите на таблети и смартфони чрез популярни мобилни приложения като Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter, Google Maps и дори чрез любимата на милиони игра Angry Birds, съобщиха вестниците The New York Times и The Guardian, позовавайки се на документи, предоставени от бившия служител на АНС Едуард Сноудън.

Както отбелязват изданията, разузнавателните агенции имат достъп до контактите на потребителите, до данните за провежданите от тях разговори, за местоположението им, за тяхната възраст и дори за тяхната външност и политическите им убеждения. Нещо повече – според Сноудън NSA може да получи достъп до микрофона, до съхраняваните в телефона SMS-и, до електронната поща на потребителя и до записите в календара на неговия смартфон. Изданията отбелязват, че засега не са известни мащабите на новоогласената програма, нито гражданите на кои държави са били подложени на следене чрез нея.

В отговор на молба на журналистите да коментира информацията официалният представител на Белия дом Джей Карни е заявил, че американските разузнавателни агенции следят само онези лица, които представляват заплаха за националната сигурност. От АНС от своя страна са заявили, че редовите американци не са обект на програмите за събиране на лична информация чрез смартфони или социални мрежи.

Междувременно под натиска на общественото мнение американските власти се съгласиха да разкрият част от данните за своите програми за електронно наблюдение. Големите интернет- и телекомуникационни компании също вече ще могат да разкриват данни за характера и броя на исканията за предоставяне на информация за техните потребители от страна на специалните служби, без обаче да могат да навлизат в конкретни подробности относно отделните такива искания.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини