OnePlus представи OnePlus Nord: 5G поддръжка, висока производителност, флагманска камера и още

0
472

В началото на 2014 г., в редакцията ни дойде пакет. Вътре имаше телефон от компания, за която всъщност знаехме малко по онова време, но идваше с дръзкото твърдение, че е следващият „флагман убиец“. Това беше смартфон от OnePlus.

Бяхме малко скептично настроени, но използването на телефона промени мнението ни. В нашия преглед тогава стигнахме до извода, че съотношението между цената и производителността на тогава тествания OnePlus One е едно от най-впечатляващите, които сме виждали в смартфон някога. Наистина, ако някой ни беше попитал за по-добра алтернатива по този показател, нямаше да се сетим за такава.

Оттогава последваха множество модели от водещи смартфони, непрекъснато подобряващи се с всяко ново поколение – OnePlus 2, OnePlus 3 и OnePlus 5 (нямаше OnePlus 4). Въпреки това, не всички промени през годините бяха добре приети от нарастващата фенбаза на компанията-

OnePlus започна да въвежда и „Т“ модели, започвайки от третото поколение, когато на бял свят се появи OnePlus 3T, който пристигна шест месеца след представянето на OnePlus 3, като ъпгрейдите по него бяха минимални. С времето свикнахме всеки следващ смартфон на компанията да идва на по-висока цена от предишния, а промените понякога, особено в „Т“ моделите, бяха почти незабележими.

Докато цените на апаратите на OnePlus не спряха да се покачват, компанията от „убиец на флагмани“ се превърна в още един производител на скъпи смартфони. Последното им поколение устройства, OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro са отлични модели от висок клас, но те са най-скъпите досега на компанията и в никакъв случай не можем да кажем същите думи, които казахме навремето за OnePlus One.

Феновете на OnePlus навсякъде по света започнаха да изразяват разочарованието си от непрекъснато нарастващите цени. OnePlus започна като компания, която иска да запълни една пазарна ниша, в която вижда недостиг, а се превърна в още един производител на скъпи телефони, и тогава потребителите се притесниха, че компанията е изгубила пътя си.

Сега OnePlus иска да постави рекорда отново. Производителят обяви, че ще стартира нова линия от достъпни телефони, първият от които ще се нарича OnePlus Nord.

Карл Пей, помощник-ръководител на OnePlus Nord в ексклузивен чат с популярния технологичен портал TechRadar обяснява повече за новия телефон и какво означава тази стъпка за потребителите и феновете на марката.

Защо сега?

Това не е първият път, когато OnePlus пуска по-достъпно устройство на фона на флагманските модели. През 2015 г., три месеца след представянето на OnePlus 2, беше представен OnePlus X.

Този апарат обаче не успя да спечели доверието и беше спрян само седем месеца по-късно. Както признава Пей, „OnePlus X беше страхотен сам по себе си, но не достатъчно за тази целева аудитория“.

Пет години по-късно OnePlus изглежда отново има амбиции да се впусне в територията на средния клас. Забелязва се известен растеж на потребителската аудитория на компанията, въпреки нарастването на цените. Сега, предвид финансовите затруднения, влошеното икономическо положение и намалената покупателна способност на потребителите в световен мащаб, представянето на по-достъпен смартфон е повече от оправдано и технологично съобразено.

„От известно време разглеждаме пазара на смартфони от среден клас. Просто досега смятахме, че технологиите ни не са достатъчни, за да можем да създадем продукт от среден клас, който да отговаря на нашата философия „Never Settle“. Но ние сме доста уверени, че този път OnePlus Nord ще направи точно това“, казвай Пай.

Сравненията между моделите Nord и X биха били напълно разбираеми, но OnePlus е категорична, че това е нова глава в историята на компанията, а не носталгично възроден продукт.

В съобщение до медиите от 23 юни 2020 г., основателят на OnePlus и настоящ изпълнителен директор на компанията Пийт Лау казва следното: „За да бъдем ясни, това не е реакционен опит да се върнем „към нашите корени“, както някои спекулираха.“

„И тъй като нашите корени всъщност са създаването на най-добрите флагмански смартфони, аз виждам тази част от нашата стратегия като важно разширение на покривания пазар от OnePlus.“

Независимо дали сте съгласни или не с коментарите на Лау, OnePlus са категорични, че искат да продължат водещата си линия смартфони (чиито цени навярно ще продължат да се покачват), заедно с новата си по-достъпна гама от продукти, която ще започне от OnePlus Nord.

За кого?

С нарастващата аудитория, OnePlus сега има повече потребители, на които трябва да  угоди, а сегашните предложени на компанията от висок клас, са ценени от някои фенове, но и не толкова добре приети от други потребители, които искат да се възползват от по-достъпен смартфон.

„Имаме нужда от тази линия, за да покрием търсенето на други потребители на продуктите на OnePlus, които искат смартфони на по-достъпни цени. Сигурен съм, че сте виждали коментарите онлайн, хората непрекъснато питат за по-достъпен модел телефон през последните няколко години“, продължава изложението си Пей.

Лау потвърди отделно пред TechRadar, че цената на OnePlus Nord ще бъде 500 евро за региона на Европа, а по-късно OnePlus потвърди, че цената на Nord за САЩ ще бъде под 500 щатски долара, което ще въведе модела в пряка конкуренция с предложения като iPhone SE 2020, Honor 20 Pro, Oppo Reno 2 и Xiaomi Mi Note 10.

Освен това Лау разкри в публикация в собствения форум на OnePlus, че OnePlus Nord ще пристигне първо за регионите Европа и Индия, докато избран брой потребители в Северна Америка също ще получат шанс да изпробват новото устройство чрез силно ограничена бета програма след официалното представяне на модела.

Какво се предлага?

Сега, когато вече знаем за OnePlus Nord, колко ще струва и къде ще се продава първоначално, следва да си зададем въпроса какво всъщност ще предложи този достъпен телефон?

OnePlus Nord се свежда до три неща: камера, потребителско изживяване и изработка в стил OnePlus.

„За нас този продукт наистина се свежда до три неща. Първото е камерата, второто е нашето потребителско изживяване и мисля, че третото е качеството, с което OnePlus е известна“, казва Пей.

Една от основните причини, поради които Пей вярва, че OnePlus Nord ще може да се конкурира на пазара на средния клас, където има активна конкуренция, са неговите водещи камери.

„Видяхме, че камерата е може би най-използваната функция на смартфона. Именно затова ако искаме да създадем страхотен продукт, камерата трябва да бъде страхотна.

С OnePlus Nord ние въвеждаме флагманска камера на цената на смартфон от среден клас, от което смятам, че потребителите ще бъдат наистина развълнувани.“

Засега не знаем какъв ще бъде хардуерът на камерата, но това не е единственият фокус на компанията. OnePlus установи, че потребителите са фенове и на собствения им Android базиран фърмуер наречен Oxygen OS, като основно го харесват заради широкия набор от инструменти за персонализиране, които предлага.

Говорейки за аспекта на потребителското изживяване на OnePlus Nord, Пей отбелязва, че „не само хардуерът, но и начина на оптимизиране на софтуера и анимациите, ще бъдат от съществено значение, за да сме сигурни, че всеки детайл от работата с устройството, протича наистина безпроблемно“.

Третата точка е дизайнът и това, което Пей определя като „качеството на OnePlus“. OnePlus се грижи за това марката да примамва непрекъснато потребителите към достъпните си смартфони и с обещава същите високи стандарти за качество в OnePlus Nord, с каквито може да се похвали и във флагманската си линия.

„Искаме да представим смартфон от среден клас, който наистина отговаря на качеството на OnePlus. Всички тестове се извършват точно според водещия стандарт, така че когато потребителите купуват продукти на OnePlus на по-разумна цена, те ще могат да очакват същите строги стандарти за качество, на които отговарят всички наши водещи модели телефони.“

Създаден е отделен, специализиран екип в рамките на OnePlus, който се фокусира единствено върху новата продуктова линия от средния клас, която Пей казва, че ще позволи на компанията да осигури същия инженеринг, с който се гордеят флагманите на компанията.

„Това внимание към детайла, ще бъде нещо, което е разпознаваем атрибут на OnePlus. Има безброй малки неща и елементи, по които сме работили усилено и подобрявали непрекъснато, за да постигнем това качество. Не мисля, че всички те си струва да бъдат споменавани публично или да се говори много за тях, но надеждата ми е, че когато потребителят усети телефона в ръката си, ще усети всеки един малък детайл и аспект, по които сме работили, без да подозира за тяхната конкретика“.

Спецификации

Пей все още не разкрива спецификациите на камерата, софтуера или дизайна, но разкрива какво ще подобри потребителското изживяване на OnePlus Nord, тъй като софтуера не е всичко.

OnePlus Nord ще използва чипсет Qualcomm Snapdragon 765G на Qualcomm. Този чипсет идва с поддръжка на 5G, както и висока производителност, които наистина ще превърнат в Nord в устройство, което може да се справя без проблем с всякакви ежедневни задачи и почти всичко, което потребителите вършат със смартфона си.

Въпреки че това не е водещият чип на Qualcomm, все пак 765G се позиционира между флагманския и средния клас и идва с много от функциите на чипа 865.

Пей вярва, че въвеждането на 5G поддръжка в средния клас смартфони, какъвто е случаят тук, е „по-скоро допълнителна удовлетворяваща функция, а не ранно предлагане на технологии от бъдещето, към които засега масово проявяват интерес потребителите на флагмански смартфони.“

Това е смартфон за потребителите, които знаят, че 5G идва, но и че все още не е напълно разгърнат, но все пак искат сигурността и усещането да знаят, че ако купят Nord, ще бъдат готови да посрещнат 5G, когато мрежата бъде пусната в техния регион.

Има ли OnePlus необходимите съставки за успех в средния клас?

Не е изненадващо, че Пей вярва в това, казвайки „въз основа на разбирането ни за това, какво прави един смартфон страхотен, мисля, че сме постигнали всичко.“

„Страхотна камера, наистина бърза, гладка и плавна работа, смартфон направен от някой, на когото имате доверие. Това е цялата концепция, която стои зад първия продукт OnePlus Nord.“

OnePlus наистина говори за добър смартфон, а цената на OnePlus Nord го поставя във вълнуваща позиция на пазара и освен това го прави по-евтин от серията OnePlus 8, но в никакъв случай, поне съдейки по това, което чуваме, не можем да кажем, че това ще бъде компромисен модел.

Дали продуктът ще успее на пазара или не, няма как да кажем отсега. Това, което можем да отбележим обаче, е, че видяхме сериозен интерес към слуховете за OnePlus 8 Lite и OnePlus Z, което предполага, че има сериозен потребителски интерес към достъпен модел смартфон от OnePlus – но това само по себе си не може да гарантира продажбите.

OnePlus обаче не се спира дотук. Както вече споменахме, Лау намекна за планирано представяне на достъпни устройства, предназначени за пазарите на Северна Америка, като първото споменаване на този план беше още през май тази година, по време на интервю за Fast Company, където изпълнителният директор още сподели, че OnePlus се стреми да диверсифицира продуктовите си гами създавайки своя собствена еко система, която да наподобява хода за успех, който предприе Apple преди толкова години, и който много други производители на потребителска електроника последваха, и очевидно даде очакваните резултати.

Устройствата на OnePlus често се славят като наистина качествени. Този производител влага в продуктите си компоненти като оперативна памет, чипове за ROM паметта, платки, контроли и други, които преминават през същите стандарти за качество и идват от същите доставчици, като използваните от водещи производители като Apple, Samsung и Huawei. Редовно на тестовете на iFixit виждаме какво има под капака на всеки един модел и сглобката изглежда наистина впечатляващо. Допълнително, някои модели OnePlus са тествани с т.нар. „teardown“ тестове за здравина и издържливост, като резултатите са наистина впечатляващи и апаратите издържат на сериозни предизвикателства, което определено се харесва на потребителите, тъй като средния жизнен цикъл на един смартфон днес е три години. Това означава, че дори когато хората купуват апарат от среден клас, го правят с очакването да издържи колкото се може по-дълго време.

На този етап не разполагаме с никаква информация за това от кога се очаква да започнат реалните продажби на OnePlus Nord, нито дали ще бъде наличен за всички региони в Европа или Северна Америка, но силно се надяваме, устройството да достигне и до нашите ширини.

Компанията вече произвежда собствената си гама слушалки Bullets, представи телевизора OnePlus в Индия, където макар и да не се е превърнал в пазарен хит, все пак се продава сравнително добре, и изглежда, че е планирала още доста неща, които може да се появят на бял свят в близко бъдеще. Достъпният OnePlus Nord може да е само началото.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари