Oppo патентова смартфон с Li-Fi технология

0
1134

В наши дни Wi-Fi връзката отдавна е неразделна част от смартфоните и в почти всички други потребителски устройства – излишно е да споменаваме смарт часовниците, устройствата за интелигентен дом и лаптопите, но впечатление прави, че и все повече производители на готови настолни компютри вграждат в тях Wi-Fi модули. Това е напълно разбираемо, предвид факта колко бърза, енергийно ефективна и надеждна е Wi-Fi връзката. Но какво ще стане, ако индустрията открие нещо още по-бързо и по-евтино?

Преди известно време, беше представена технологията Li-Fi. По същество, тя отново представлява метод за предаване на данните, подобен на Wi-Fi, но използва LED светлина като преносна среда за данните. И сега, китайският производител на смартфони Oppo заема пионерска позиция, като патентова първия си смартфон, който включва поддръжка на тази технология.

Патентът е забелязан от популярния технологичен портал LetsGoDigital, като в публикацията по темата е показано изображение на сензора, поставено на смартфон на Oppo. За разлика от Wi-Fi модула, който се намира вътре в устройството, като дори и използваните от него антени са прикрити в корпуса, Li-Fi технологията работи с фотодетектор, който е силно видим и разпознаваем от външната страна на телефона. Това е необходимо, защото светлинните фотони трябва да бъдат преобразувани в електрични сигнали от сензора, който няма как да ги улавя, ако бъде скрит, тъй като светлината не може да проникне през корпуса на устройството, както се случва при електромагнитните сигнали на Wi-Fi. Изображенията на патента, които виждате, показват възможните разположения на модула. Трябва да се отбележи, че това е просто патент, който не гарантира, че действително бранда Oppo работи по такъв смартфон – както се случва с голяма част от патентите, възможно е и никога да не видим устройства с поддръжка на тази технология на пазара, или пък да видим, но не и от Oppo.

Li-Fi: плюсове и минуси

Както всяка технология, Li-Fi има своите плюсове и минуси. От една страна, стандартът е много по-бърз от Wi-Fi в пъти. Според спецификациите, той е в състояние да предава информация със скорост от 100 Mbps, а в някои случаи и до 10 Gbps. Второ, заемането на честотния спектър на Wi-Fi се увеличава с всеки изминал ден, поради факта, че броят на Wi-Fi рутерите непрекъснато расте, което води до т.нар. „електронно замърсяване“. Резултатите от него са все по-малко покритие на безжичните маршрутизатори (рутери) и все по-ниски скорости дори на къси разстояния от самия рутер. Донякъде причината за замърсяването на Wi-Fi спектъра е че тя е единствената технология за електромагнитно осъществяване на интернет връзката, освен LTE, но той не е насочен към домашните потребители. Освен това, Li-Fi може да се използва за покриване на нарастващата необходимост от по-голям капацитет за трансфер на данни, тъй като предлага много по-високи максимални скорости. Освен това, новият интерфейс се счита за по-енергоефективен, тъй като използва LED светлина за предаване на данни и няма смущения.

Патентът е публикуван на 31 юли 2020 г. и включва 24 изображения на продукти, съчетани с кратко описание, показващо, че този смартфон е съвместим с Li-Fi.

Що се отнася до минусите на технологията, един от най-големите, е надеждността на светлината като преносна среда, особено на LED източниците. Това означава, че ако се намирате в тъмна стая без LED източник или без видимост към него, няма да можете да осъществите връзка с интернет посредством Li-Fi сензора на вашето устройство. Следващият голям минус е ограничения обхват. Тъй като светлината не може да прониква между стените, за разлика от електромагнитните вълни на Wi-Fi и 4G-LTE мрежите, това означава, че в най-добрия случай, едно мрежово Li-Fi устройство, ще може да покрива едно помещение. Донякъде, това може да бъде полезно за сигурността и поверителността на данните за някои потребители, особено за тези, които работят с чувствителна информация и искат да се подсигурят с минимизиране на риска за нейното компрометиране.

Също така тук трябва да отбележим, че ако Li-Fi стандарта ви звучи като иновация, която тихомълком се е пръкнала на бял свят и никой не е разбра за нея досега, това съвсем не е така. Стандартът беше представен през вече далечната за света на технологиите 2012 година, но така и не беше приет като надеждна технология, още по-малко като такава, на която някой да залага големи надежди да се превърне в адекватна алтернатива на Wi-Fi мрежите или поне като надежден втори стандарт, освен Wi-Fi. Сега това може да е на път да се промени, ако повече производители на смартфони, други носими устройства или настолни компютри и лаптопи, започнат да интегрират технологията. Друго съществено препятствие обаче е фактът, че на пазара не се срещат много мрежови устройства, които да поддържат Li-Fi. С други думи, дори да имате телефон или лаптоп с Li-Fi приемник, може да се окаже, че е почти невъзможно да намерите Li-Fi маршрутизатор.

Разбира се, ако Oppo включи патента за технологията в свой реален смартфон, това не означава, че той ще разчита единствено на Li-Fi като средство за свързване с интернет, а по-скоро, това ще бъде една алтернативна връзка, освен стандартната Wi-Fi мрежа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари