Отново е това време на годината: Google публикува годишната си справка за сигурността и поверителността на Android – доклад с подробности за начините, по които компанията е направила над 2 милиарда устройства с Android по-сигурни. Това е огромна брошура с общо 30 страници, но се открояват няколко показателя.

Google твърди, че Google Play Protect, вграденият защитен механизъм с AI, управляван от Android, който сканира над 50 милиарда приложения всеки ден в устройствата и над 500 000 в облака, значително намалява броя на потенциално вредните приложения (Potentially Harmful Applications или PHA) в Google Play. Миналата година само 0.08% от устройствата, които използваха Google Play изключително за изтегляне на приложения, бяха засегнати от PHA, а дори и при устройства, инсталирали приложения извън Play – 0,68% от които бяха засегнати от едно или повече PHA, в сравнение с 0,80% през 2017 г. – се отбелязвант 15% намаление на зловредния софтуер.

В действителност, Play Protect е предотвратил 1.6 милиарда опита за инсталиране на PHA извън Google Play през 2018 г., казва Google. Опитите за инсталиране извън Google Play са намалели с 20% в сравнение с предходната година, а 73% от инсталациите на PHA бяха успешно спряни в сравнение със 71% през 2017 г. и 59% през 2016 г.

Play Protect не е единственият инструмент, който подпомага борбата срещу PHA. Build Test Suite (BTS) – услуга, която сканира предварително инсталирани PHA в софтуерни продукти за партньорски OEM устройства с услуги на Google – предотвратява влизането на 242 опасни приложения в екосистемата и Google твърди, че е помогнала на над 300 000 програмисти да коригират повече от 1 000 000 приложения дата.

Друга промяна, на която се дължи разликата? Новите сигнали от Google Play, които предупреждават потребителите за нежелан софтуер за мобилни устройства – инсталирани извън Google Play приложения, които не са строго зловреден софтуер, но които тайно събират данни като телефонни номера, имейл адреси, информация за инсталирани приложения и данни от акаунт на трети страни. Google твърди, че общият брой на опитите за инсталиране, идващи от такива приложенията, е намалял от 2,09% през 2017 г. до 0,75% през 2018 г.

Също така трябва да се отбележи, че актуализациите на сигурността обикновено се насочват към устройствата с по-висока честота от предишните години. През четвъртото тримесечие на 2018 г. има 84% повече устройства, получили актуализация на защитата, отколкото през същото тримесечие на предходната година, а към декември 2018 г. над 95% от Google Pixel 3 и Pixel 3 XL са ползвали актуализация на защитата от последните 90 дни.

И през 2018 г. Google е увеличил изплащанията си на изследователи по сигурността – те надхвърлят общо 3 милиона долара.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за