fbpx
6.8 C
София

PowerSpy: засичане координатите на смартфона по консумацията на електрическа енергия от акумулаторната батерия

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компютърните специалисти от Станфордския университет и организацията Defense Research Group към Министерството на отбраната на Израел намериха нов начин за следене на потребителите, които са изключили или нямат GPS приемник.

Новият способ е описан в научна работа, публикувана в arxiv.org, в която са публикувани експерименталните данни, информацията от които е достатъчна за да се определят координатите на смартфон при познат маршрут с точност до 90%. При съвършено нов маршрут точността е по-малка.

Идеята е следната: данните за консумацията на електрическа енергия и степента на зареждане на акумулаторната батерия не са скрити и са достъпни за всяко инсталирано приложение. Всяка нова програма може да чете тези данни, без да запитва за разрешение. Алгоритъмът на PowerSpy използва факта, че консумацията на електрическа енергия се променя в зависимост от разстоянията до предавателите за мобилна връзка. Колкото е по-голямо разстоянието, толкова повече енергия се изразходва за осъществяване на стабилна връзка.

Специалистите са създали профил за промените на консумираната енергия за различни смартфони и отбелязват, че при еднаквите модели, профилът е почти същият.

Вече се появиха коментари за работата на този метод, в които потребителите се питат, каква информация ще извлече новият алгоритъм, ако потребителят реши да изиграе една мобилна игра.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини