PUBG Mobile, Fruit Ninja, Viber и още 50 приложения тайно следят клипборда

4
1977

Новата надстройка на безопасност, която открива приложенията, които копират за себе си съдържанието на клипборда от смартфоните на Apple, даде възможност да се открият приложенията, които по този начин биха могли да следят потребителите. Сред тези приложения е и TikTok, а IT експертът Томи Миск откри още 53 приложения, които допускат изтичането на конфиденциални данни. Междувременно мениджмънтът на TikTok обеща да премахне следеното на клипборда.

Бета версията на iOS 14 предупреждава потребителя, когато някое приложение е получило достъп до клипборда, копирало го е и след това е вмъкнало тези данни в скрит вид, готов за изпращане към отдалечен сървър. Оказа се, че TikTok непрекъснато копира клипборда – при всяко натискане на клавиш. Миск съобщи, че подобно е поведението и на Fox News, New York Times, Wall Street Journal, игрите Bejeweled, Fruit Ninja и PUBG Mobile, онлайн услугите Viber, Weibo и Zoosk, помощните програми AccuWeather, DAZN и Overstock, редактора Pixelmator.

Някои разработчици вече забраниха на своите приложения да четат данните от клипборда, а други промениха начина на четене на информацията оттам – така например, Pixelmator взема само изображенията.

Засега не ясно какво е поведението на тези приложения при Android смартфоните, в които засега няма мониторинг на достъпа до клипборда. Очакванията са Google също да вгради в Android подобна защита, а докато това стане, разработчиците ще имат време да премахнат това следене от своите приложения.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари