PuzzlePhone: още един модулен смартфон

1
29

Преди около месец, финландската компания Vsenn, основател на която е бившият мениджър на Nokia за Android X, представи свой проект за модулен смартфон с шифроване и безплатна VPN. Ето че сега отново финландска компания представи проекта PuzzlePhone, който използва по-опростена конструкция на комуникатора в сравнение с Project Ara на Google и модулния смартфон на Vsenn. И двата стартъпа (Vsenn и PuzzlePhone) са създадени във Финландия и неволно и можем да си помислим, че финландците имат някакъв по-особен талант в разработването на смартфони.

Концепцията на PuzzlePhone предвижда използването на само три модула: Spine – рамка с течнокристален дисплей, хардуерни бутони, високоговорители, предна камера и микрофон, Heart – модул с акумулаторна батерия и второстепенни електронни компоненти и Brain – процесор, основна електроника и оптичен модул.

Предвижда се съвсем опростена и лесна замяна на отделните модули, подобно на картите на дънната платка в персоналния компютър. Процесорът може да бъде подменен, може да се добави памет, да се вгради още една камера и други. Тази концепция е напълно противоположна на концепцията „моноблок“, към която строго се придържа Apple.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари