Qualcomm срещу MediaTek: шах и мат на чипа Dimensity 1000

1
2281

Последно време MediaTek направи поредния опит да се конкурира с Qualcomm с представянето на системата върху чипа Dimensity 1000 с поддръжката на 5G за смартфоните от среден клас.

Перспективите пред този чип бяха добри и редица компании споделиха, че възнамеряват да представят свои смартфони с Dimensity 1000. Но Qualcomm реагира много бързо.

Qualcomm използва ценови дъмпинг и намали цената на своята SoC Snapdragon 765 с 30%. Сега този чип се предлага при цена $40, докато Dimensity 1000 струва от $60 до $70 в различните региони при себестойност $45. От своя страна Qualcomm заяви, че намалява цената на своя чип, понеже търсенето на смартфони с поддръжката на 5G мобилните мрежи все още е твърде ниско.

В крайна сметка, въпреки че продуктът на тайванската компания е с по-висока производителност от чипа на Qualcomm, той вече не е конкурентен заради цената. MediaTek не може да си позволи да продава Dimensity 1000 под неговата себестойност, като разликата в производителността няма да е толкова важна – Snapdragon 765 е достатъчен за на практика всички производители.

Ценовият шок, създаден от Qualcomm е голям и MediaTek едва ли ще издържи на подобна конкуренция. Пазарните аналитици са на мнение, че на компании като Xiaomi, Vivo и Oppo ще стане безинтересно да купуват Dimensity 1000 и е напълно възможно MediaTek да получи 30-35% по-малко приход от планираното.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Койчо
Койчо

Това го слушаме от 10 години…