Вицепрезидентът на Qualcomm Тим Лиланд сподели по време на събитието Augmented World Expo в Санта Клара трудностите, с които се сблъсква индустрията за допълнена реалност (AR) и съобщи някои от бъдещите планове на компанията.

Според Лиланд, компютърната графика наложена върху реалния свят, все още не изглежда истински. Така например, виртуалните обекти не хвърлят сянка и по този начин не се приемат като част от средата. Точното пресмятане на осветяването изисква най-съвременен хардуер и мощни батерии. Qualcomm възнамерява да завземе тази ниша.

Другият проблем са проводниците. Според вицепрезидента, AR устройства не трябва да имат каквито и да е кабели. Той каза, че твърде малко хора ще си купят подобни устройства и всичко трябва да е мобилно.

Мотивите на Qualcomm са разбираеми: виртуалната и допълнената реалности са нов пазар за чиповете на Qualcomm.

Според прогнозите на Тим Лиланд, сега е началната фаза на 30-годишен цикъл, но към 2020 година ще се окажем на такава фаза на техническата еволюция, когато XR (разширена реалност) устройствата ще станат широко разпространени в обществото. Те ще станат по-малки, по-бързи, по-качествени, ще се появи ново съдържание. Най-разпространени ще бъдат AR очилата, които ще бъдат малко по-големи и тежки от обикновените очила. Хората бързо ще разберат, че вече нямат нужда от смартфон, точно както преди разбраха, че нямат особена нужда от лаптоп.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Calando
Calando

Кой е заменил лаптопите?!