Reuters: „Специалните служби на САЩ и ОАЕ от три години следят всички iPhone потребители“

31
3010

Reuters публикува интересен материал, в който цитира свой източник от специалните служби на ОАЕ. Според тази информация, специалните служби разполагат с програма, която може отдалечено да проникне във всеки iPhone и незабелязано да следи собственика на смартфона. Специализираният софтуер е създаден още през 2016 година и е използван за проникване в телефоните на десетки дипломати и правителствени служители от целия свят.

Софтуерният инструмент се нарича Karma и е създаден от бивши агенти на САЩ, работещи в отдела за информационна безопасност на ОАЕ. Reuters описва Karma като „вирус“, който може отдалечено да предостави достъп до произволен модел iPhone, като простo изпрати файл чрез iMessage. След това всичко става автоматично, получателят дори не трябва да кликва върху каквито и да било линкове – достатъчно е да бъде отворен програмния прозорец. Програмата не работи в Android смартфоните и не може да прихваща техните телефонни позвънявания и разговори.

С помощта на Karma, специалните служби са следили лидерите и политиците от различните държави, като всеки ден са изтегляли от техните айфони всички снимки, имейли, съобщения от месинджърите и дори въведените в различните сайтове пароли. Конкретни имена не се съобщават. Не се разкрива технологията на работа на Karma.

Най-активната работа на Karma е била до 2017 година, след което излязлото голямо обновяване на iOS е намалило неговите възможности. Но Karma работи и днес, и продължава да получава данни от айфоните.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
20 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Андриан
Андриан

E Android потребители следят с Maps

wdr
wdr

Щери ти като представител(150 компота за дезинформация уплавляваш през десетки ip адреси)
на американските тайни служби за бг
и бъдещ бг сноудън
какво препоръчваш за maps ?

wdr
wdr

Skynet ще оправи проблемите само да се реализира компактна плътно-зарядна батерия за терминаторите !

Развитието на интернет и ИТ индустрията се движи в посока, обратна на развитието на цивилизацията.

Интернет е същинско бойно поле.

Потребна ни е доза здравословна подозрителност, за да намалим риска да бъдем „застреляни“ на това поле, смята Бертран Майер, професор по софтуерен инженеринг в ETH Zurich

Anonimous
Anonimous

iPhone не ги ловяло вируси 😀

Тая марка се превръща в помия по апсолютна стойност и качество (на продукта и услугата)

анонимен
анонимен

хаха, от най-големите помии…

Да тутутуу и заблудения андроид.
Да тутутуу и бъгавия андроид.
Да тутуту и забиващия андроид

Anonimous
Anonimous

Що пък нямам случаи на забиване с андроида?
Бъгъв казваш, а случайно да видя какво стана с тия групови разговори на iphone? Ей така си те гледат и подслушват с кеф.

Заблуден…. Заблуден е този, който дава толкова пари и АйСиктерфон и после реве че няма пари…

pix3l
pix3l

Носи се слух, че Android забива само при потребителите на iOS… не се знае дали е дефект на Android или причината е в умствения капацитет на потребителите.

Стефан
Стефан

Да точно така вземат си масово айфони и първите седмици ти звъни от ваучер, като затваря дори …….

дфсдф
дфсдф

Андроид работи на сумта ти и устройства а iShit има софтуеър специално дизайнат за него …

Да тутуту и простотиите които си надращил

Andro
Andro

Ако искаш вярвай, но никога не съм виждал Андроид да забива.

Вени
Вени

8 месеца откакто имам Xiaomi, не ми е забил нито веднъж.Имах и служебен Iphone и мъка с него,доста се изпотих докато инсталирам WhatSap.По 2 пъти минимум в контакта на ден.Племенника също са му дали Iphone като служебен в Люксембург и псува .

kamobagaf
kamobagaf

„Софтуерният инструмент се нарича Karma и е създаден от бивши агенти на САЩ, работещи в отдела за информационна безопасност на ОАЕ.“ – това не е вярно. Въпросния инструмент е бил закупен от OAE и продавача за сега е неизвестен.
Между вирус и експлойт има съществена разлика! В статията се говори за специално разработен софтуер.
„Only about 10 nations, such as Russia, China and the United States and its closest allies, are thought to be capable of developing such weapons, said Michael Daniel, a former White House cybersecurity czar under President Obama.“
https://www.reuters.com/investigates/special-report/usa-spying-karma/

Anonimous
Anonimous

Тази част от статията е подвеждаща. Софтуерният инстромент, като код е създаден от израелска фирма, откупен е от АНС и доразвит под формата на оръжие. Всичко покрай този инструмент започва заради отказът на гнилата ябълка да отблокира телефона на терорист и така временно попречи за по-задълбочено разследване.

Така че моля, неподготвени не се изказвайте. А що се отнася до в случая „ДРАСКАЧА“ на статията, пишете го така както е, а не си измисляйте глупости!

Уолстрийт джендърмен
Уолстрийт джендърмен

Нем, не е така, прочети оригиналните статии. Пропагандата ти куца.

Вие троловете си мислите, че колкото повече сте кресливи, толкова сте по-достоверени.

Оригиналните статии ясно посочват какво и защо.

Anonimous
Anonimous

Много рядко сесъобразявам със статии в родното пространство.
Но прегледай малко историята на АНС и Aplle и ще схванеш. В крайна сметка може би ще разбереш защо нещо е добре да се предоставя на властите и нещо не.

Но. Неможе всичките закони да са в услуга на една единствена държава и да ощетяват друга, с 7 пъти повече потребители и 5 пъти по-голямо население!!!

Шакарон
Шакарон

Нещо ме кара да мисля, че и такива като мен, андроид потребители, също сме подложени на телеметрия.

wdr
wdr

Знаем Шака
ама се прайм че незнаем няма да ти проваламе заплатата наш човек си?.

pix3l
pix3l

Те понеже много се интересуват от теб, ще изхарчат няколко милиарда, за да разберат какво правиш с телефона си.

Anonimous
Anonimous

Поне ти го пише в споразумението с Alphabet. Но боклуците от Apple претендират че не следят !!!!!!

Saint jazz
Saint jazz

Това е невъзможно. Такова „доверие“ имах в айфон. Направо съм разочарован.

Мирослав
Мирослав

Потребителите на китайски смартфони (специално на Huawei) се увеличават не само, защото са технологично и иновативно по-добре и по-гъвкави, а защото им дават чувство за сигурност, грижа за потребителя и разбиране с което подхождат към своите клиенти.

Калин
Калин

Точно китайски телефон да ти дава сигурност … 😀 Пък и Huawei.
Kaто да сложиш вълка да пази кошарата 😀

Anonimous
Anonimous

Мори, основната причина за увеличението на потребителите им е, че в Китай има не 380 милиона население като в САЩ, а 4 пъти по толкова 😉
А да… И са най-големият производител в света и са най-продаваната фирма в Китай 😉

Оня ден излезе статистика за VPN, а щатите ревели, че някои VPN не са обвързани със САЩ а с Китай. Е що реват, след като са китайски и са предназначение за китайският пазар????? Реват заради броят потребители, които са повече от населението на САЩ !!!!!!!

pix3l
pix3l

Щом Huawei ти дава чувство за сигурност и мислиш, че са технологично и иновативно по-добри, значи си идиот…

Скк
Скк

Хуавей е класи над огризката. Като не сте си направили труд да го пробвате не пишете глупости. Качеството ма хуавей е най-доброто което сем ползвал някога. Аз си сменявах телефона всяка година, щтото здава багажа. За прърви път ползвам телефон над година и съм много доволен от хуавея. Така че като не сте тествали нещо не давайте мнения.

Обичам Айфон
Обичам Айфон

„Cпeциaлизиpaният coфтyep e cъздaдeн oщe пpeз 2016 гoдинa и e изпoлзвaн зa пpoниĸвaнe в тeлeфoнитe нa дeceтĸи диплoмaти и пpaвитeлcтвeни cлyжитeли oт цeлия cвят.“

Е, що за иди*ти трябва да са въпросните дипломати и служители, за да ползват обикновени, незащитени с доп. криптиране смартфони. Ако допуснем, че смартфони изобщо трябва да се ползват, когато представляват сериозен риск за поверителността на опр. иннформация?

854359824379852
854359824379852

Аналогичен случай в нашто село – Иванчо на*ба овена и му изправи рогата

Уолстрийт джендърмен
Уолстрийт джендърмен

Софтуери за пенетрация се ползват в цял свят, те си служат с различни техники, включително използването на дупки в сигурността на устройствата. Тези методи са законни, но са временно решение, защото ако производителя открие дупките, ги затваря. В БГ също се ползват такива софтуери дори от зората на демокрацията. Няма нормална държава в света, която да не ползва подобни неща. Другият вариант е когато компанията създвава умишлено задна врата. Това е съвсем различен случай. Гугъл например има ткаива задни врати, докато Епъл продължава да се опъва. Извод – минимизирайте си употребата на дигитални устройства, дори и да не сте престъпници,… Виж още »

Уолстрийт джендърмен
Уолстрийт джендърмен

Това заглавие стил ПИК-г-н „10“, доста силно контрастира с оригинала – https://www.cnet.com/news/uae-karma-hack-tool-spied-on-iphones-just-by-sending-a-text-report-says/