RF Exposure Lab: „Излъчването на iPhone 11 Pro двойно превишава нормите“

13
1418

Независимата лаборатория RF Exposure Lab от Калифорния по поръчка на производителя на защитни калъфи и протектори Penumbra Brands проведе изследване, което показа, че нивото на радиочестотно излъчване на смартфона iPhone 11 Pro е двойно по-голямо от пределните норми по безопасност на FCC.

Показателят SAR (Specific Absorption Rate) е указан в спецификациите на почти всяко мобилно устройство. Той показва колко енергия на електромагнитното поле е погълната от тъканите на човешкото тяло в рамките на 1 секунда. Тоест, SAR дава възможност да се определи нивото на негативното влияние на смартфона върху човешкия организъм. Тези норми за САЩ и за Европа са различни. В първия случай това са 1,6 W/kg за един грам тъкан, която най-силно поглъща излъчването на смартфона. За Европа този показател е 2 W/kg за 10 грама тъкан. Изследването показа, че SAR на iPhone 11 Pro е 3,8 W/kg за 1 грам чувствителна тъкан.

Засега Apple не коментира тези изследвания. Лабораторията заяви, че всички тестове са извършени според правилата на FCC – смартфонът е поставен на разстояние 5 мм от манекена. Но експертите подчертават, че ако iPhone 11 Pro бъде поставен по-близо, излъчванията са по-високи. Тестовият смартфон е закупен от лицензиран магазин.

Миналата година Penumbra Brands проведе подобни тестове, които показаха, че вредното излъчване на iPhone 7 с над 50% превишава стандартите за безопасност на FCC. Федералната комисия се обезпокои от това и проведе собствени тестове, които не показаха подобен проблем. Само че разликата е в това, че FCC е вземала смартфоните директно от производителя, а Penumbra Brands ги е купувала от ритейлър. Напълно е възможно при RF Exposure Lab да се е получило същото

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари