LPDDR5

Новите чипове LPDDR5 DRAM памети на Samsung са 1,5 пъти по-бързи и 30% по-енергийно ефективни в сравнение с LPDDR4X. А това означава, че смартфоните ще работят по-дълго.

През 2014 година Samsung Electronics първа започна масовото производство на LPDDR4 памет за мобилни устройства. Сега компанията подготвя нов пробив – 8 Gb LPDDR5 DRAM чипове, подходящи за смартфони с поддръжката на 5G и за системи с изкуствен интелект.

Новата памет е 1,5 пъти по-бърза от използваните памети в най-новите флагмански смартфони. LPDDR5 DRAM предлага скорост за обмен на данните до 6400 Mb/s, докато LPDDR4X DRAM – 4266 Mb/s. Пропускателната способност на новите чипове е 51,2 GB/s. Това са около 14 стандартни FullHD видеа.

Samsung заяви, че тази производителност е постигната благодарение на различните архитектурни решения. Броят на банките памет на клетка е увеличен от 8 на 16 и по този начин е увеличена скоростта и повишена енергийната ефективност. В LPDDR5 DRAM се използва нова технология, осигуряваща много висока производителност на чипа.

За икономия на енергия, модулите памет синхронизират своята работа с процесора. Това дава възможност за краткотрайно намаляване на напрежението. Освен това, новата памет има режим на дълбок сън, който е много по-ефективен от режима на готовност при LPDDR4X.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за