Samsung демонстрира ключовите възможности на своя първи 5 nm чип Exynos 1080

3
1055

Компанията Samsung публикува нов видеоклип, демонстрираш на практика всички възможности на SoC Exynos 1080 произвеждана чрез 5 нанометров технологичен процес. Чипът за първи път бе представен в началото на месец ноември тази година.

Сред основните моменти на новия чип Samsung се фокусира върху интегрирания 5G модем, който осигурява скорост за обмен на данните до 5,1 Gb/s в мобилните мрежи NR Sub-6GHz, както и върху новия NPU за хардуерно ускорение на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект.

Освен това южнокорейският производител напомни, че новият осемядрен процесор може да изведе потребителите извън рамките на мобилните изчисления благодарение на ядрото Cortex-A78, което предлага много висока производителност. От друга страна, графичният процесор Mali-G78 осигурява кинематографска графика в игрите.

Сред останалите особености на системата върху чипа Exynos 1080 за смартфони се обръща внимание и на поддръжката на  HDR10+, работата с дисплеи с честота на обновяване на кадрите до 144 Hz при резолюция FHD+, поддръжката на оптични сензори с резолюция до 200 МР и заснемането на 4K Ultra HD видео.

Според появилата се неофициална информация, първият смартфон с новия флагмански чип на Samsung ще бъде Vivo X60 Pro.

Да напомним, че Apple и Huawei вече представиха собствени SoC произвеждани чрез 5 нанометров технологичен процес – A14 Bionic, която се използва в iPad Air и iPhone 12, както и Kirin 9000 във фамилията Mate 40.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари