Samsung изпреварва Apple по скорост на LTE връзката в 35% от страните по света

2
479

5G още не е навлязла на пазара със своите неимоверно високи скорости на безжична връзка, но изглежда 4G LTE мрежата показва големи разлики при различните смартфони. Според проучване на OpenSignal скоростта на връзката зависи от това в коя страна се намирате и какъв телефон притежавате.

Според проучването, смартфоните на Samsung от премиум сегмента изпреварват Apple с 35% в 40 от изследваните държави. Те са поне с 8,2 Mbps по-бързи от конкуренцията в САЩ. За телефоните от средния сегмент пък превес има Apple благодарение на смартфона iPhone XR. Устройствата на Huawei се оказаха най-бързи в бюджетния сегмент. Разбира се, резултатите варират във всяка отделна страна – Apple преобладаващо има по-бързи смартфони в Обединените арабски емирства и Тайван, изпреварвайки Samsung с цели 14.7 Mbps.

Разликата се получава най-често от различните чипсети в телефоните и следователно различните безжични модеми. Множество Android смартфони (включително и тези на Samsung) ползват компонентите на Qualcomm. Само Huawei предпочита да използва собствени чипове за LTE връзка. Apple досега използваше модеми на Intel, като планира да се прехвърли към Qualcomm и евентуално също да ползва собствен хардуер. Потребителят едва ли би забелязал разликата – тя e най-очевидна при използване на мултиплеър игри, които зависят много от скоростта на връзка.

В България почти няма разлика между скоростите на смартфоните на отделните производители. Средната скорост на изтегляне при премиум сегмента тук е около 36,1 Mbps. За сравнение най-бързата връзка е измерена в Южна Корея (70,4 Mbps), а в Ирак най-бавната (едва 6,6 Mbps).

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гоше
Гоше

То освен да им вървят плавно и бързо анимацийките на интерфейса и да им пада бързо батерията всичко друго е бавно, много бавно.

mathur
mathur

Ифоня има ли LTE изобщо или са още на 2G ????/