Samsung във вторник обяви старта на Exynos 980, първия мобилен процесор на компанията, с интегрирана 5G свързаност. Exynos 980 комбинира 5G модем и мобилен процесор в един чип.

5G обещава значително да увеличи скоростта, покритието и надеждността на безжичните мрежи. Тя ще работи между 10 и 100 пъти по-бързо от съществуващите мобилни клетъчни връзки днес, и реално ще бъде по-бърза от интернет връзката, която средния потребител получава дори с оптична свързаност до дома си. Освен това ще повиши бързината за свързване на устройствата към мрежата, както и ще предложи минимално закъснение и време за реакция.

Модемът Exynos 980 поддържа от 2G до 5G мрежи и максималната скорост за пренос на данни е 2,55 Gbps, при 5G връзка с честота от 6 GHz (която е изключително трудна за постигане в реални условия). Изработен по 8 нанометров (nm) технологичен процес, чипът събира две процесорни ядра Cortex – A77 и четири ядра Cortex – A55. Той също така идва с графичния процесор Mali – G76 за максимална производителност при игри и приложения с добавена реалност.

Интегрираният модул за невронна обработка (NPU) обработва Al задачи локално на устройството, вместо да ги изпраща към сървъра за обработка, с което повишава поверителността и сигурността на данните. Приложенията, които ще се възползват от NPU технологията, включват идентифициране на потребителя, филтриране на съдържание и добавена реалност, заедно с много други.

За фотографите Exynos 980 разполага с процесор за сигнален образ, който може да обработва до 108 милиона пикселни изображения, с поддръжка на до пет сензора за изображение. Многоформатният кодек на процесора поддържа кодиране и декодиране на 4K UHD видео при 120 кадъра в секунда.

Очаква се масовото производство да започне по-късно тази година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за