VR революцията вече е в ход няколко години, и макар и да не предизвика точно реакцията, която очакваше индустрията, компании от различни сектори създават все повече съдържание за виртуалните шлемове. Заедно с тях се появи и т.нар. „мобилен VR“ – евтини решения, при които централна роля играе не дисплея на шлема, а този на поставения в него смартфон.

Най-известното устройство от този тип е Gear VR на Samsung, което компанията разработи съвместно с Oculus и пусна на пазара преди близо четири години. Експериментът на компанията изглежда не е толкова привлекателен обаче, тъй като Samsung обявиха официално, че новите флагмани на компанията – Galaxy Note 10 и Galaxy 10 Plus – няма да са съвместими с Gear VR. Едва година след появата на устройството, то вече имаше над един милион потребители, а през август 2016 и през пролетта на 2017 бяха представени новите версии на Gear VR, но оттогава Samsung мълчи за развитието му.

Но тук няма нищо случайно. Според доклад от миналата есен, цитиран от Silicon Angle, интересът към устройствата за мобилен VR рязко е спаднал, така че липсата на поддръжката му в скъпоструващите устройства изглежда напълно логичен. Самата компания отрича да се оттегля от VR сцената, независимо от отказа им да я включат като възможност в най-новите си продукти. „Ние оставаме отдадени на иновациите в областта на виртуалната и допълнената реалност, за да поднасяме невероятни нови преживявания на напите потребители“, заявява официален представител на Samsung пред The Verge.

Ходът на Samsung не е изключение. Google, които излязоха преди време с любопитно VR решение в лицето на Cardboard, обявиха, че няма да включват поддръжка на виртуална реалност в най-новите си телефони. Заедно с това, изглежда, че компанията има планове да се откаже от платформата си Daydream VR.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари