Samsung често сравнява своите телефони с устройствата на Apple, за да убеди купувачите, че Galaxy е по-добра опция от iPhone. Има нещо друго, което остава леко зад кулисите – Samsung има интерес и в добрите продажби на iPhone, тъй като е доставчик на „Ябълката“.

Повечето OLED дисплеи, които виждаме в iPhone, са дело на корейците, тъй като те са най-добри в производството на този компонент

Изглежда обаче, че в Samsung не изпитват задоволство от продажбите, които iPhone регистрира. Сега искат да бъдат щедро обезщетени, тъй като Apple изостава от договорените поръчки заради спад в продажбата на смартфоните си.

Информация на ETNews казва, че исканата компенсация е в размер на стотици милиони долари. Изглежда от Apple са се съгласили да вземат определено количество екрани, но след това не изпълняват квотата. Текат преговори между двете компании, но все още не са стигнали до разбирателство по темата.

От Samsung инвестираха в производствен център, който да работи само за Apple и е с капацитет от 100 милиона OLED екрани. Не е ясно какво е минималното количество, за което е поет ангажимент.

Знае се, че производството на фабриката е спаднало до под 50% от капацитета си, след като търсенето на iPhone стагнира. Миналата година опeративната печалба на подразделението на Samsung, което произвежда дисплеите, е спаднала почти наполовина. От 5.7 трилиона вона до 2.62 трилиона вона.

Има забавяне и при продажбите на Galaxy смартфоните, които също използват тези OLED екрани.

Постигането на поставените квоти не e единственият проблем между двете страни.  Слуховете сочат, че Samsung са имали производствени проблеми при направата на някои партиди от дисплеите, заради което им е наложена „малка глоба“.

ETNews отбелязва също, че ако Apple не изпълнява квотите си, това може да доведе до проблем със сделките с други доставчици на дисплеи, макар и възстановяването на пари да е малко вероятно. Възможен ход от страна на компанията е да договори допълнителни поръчки на дисплеи, но за други продукти на компанията.

Докладът сочи, че такава сделка е предложена и на Samsung Display – за екрани, които могат да се ползват за таблети и лаптопи. За сега обаче не сме видели съществуващо iPad или MacBook устройство, което да има такъв панел. Имаше информация, че такова нещо се обмисля, но нищо повече.

Определено пазарът на мобилни устройства в последните месеци е много интересен. Виждаме доста непредвидени обстоятелства за много от големите играчи. Ако проблемите за Samsung и Apple продължат, въпреки проблемите на Huawei със САЩ може да видим затвърждаване на силна позиция на китайците – вместо изоставане.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Хубаво цитирате трилиони, ама вземете ги конвертирайте в долари де. Пак цифрата ще е сериозна, но пък няма да е толкова интересна, нали!

nababatigaza
nababatigaza

Кучетата си лаят-кервана си върви

Oracle
Oracle

Знае се, че производството на фабриката е спаднало до под 50% от капацитета си, след като търсенето на iPhone стагнира

50% спад в продажбите

🍏/ samsung/lg/хавайки/foxxconn/google(android) има да падът – има ли проблеми при един има и при всички

Oracle
Oracle

🍏/google – софтуер

samsung/lg/xaвайки/foxxcon – хардуер

Oracle
Oracle

хардуер – крони капитализъм

samsung – под държавното крило на ю.корея
foxxcon – под държавното крило на тайван
хавайки – под държавното крило на китай
tsmc – под държавното крило на тайван
intel – под държавното крило на 🗽
toshiba(памети) – под държавното крило на япония

It lumpen
It lumpen

Е, значи аз не мога да разбера, iPhone да не се продава, след този феноменален модел 11, който чакам с нетърпение. Очакванията ми бяха за рекордни продажби, даже предвиждах са се отворят поне още 6 фабрики за дисплеи. Язък, отидоха ми акцийките, пфу..

иБаси
иБаси

Няма компания, която да е правила бизнес с изгнилите ябълки и да не го е издухала по един или друг начин. Време е изгнилите ябълки да отидат на боклука където им е мястото.

Питанката
Питанката

иБаси време е да ми захапеш изгнилата ябълка и да вземеш да се задавиш, пък вземеш ни лишил от малоумието си за дълго време, ще е много добре…

иБаси
иБаси

Нали знаеш къде можеш да си завреш изгнилите ябълки, дори и за рендета не стават, въпреки сходната форма! Аман от остатъчни боклуци които още не са прогледнали.

Калин
Калин

добре, че си ти, да отвориш очите на слепите, да направиш от водата вино и да нахраниш всички с пет хляба и две риби…
😀 😀 😀