През третото тримесечие на 2020 г. глобалния пазар на смартфони сякаш започва да се възстановява от доста тревожното второ тримесечие на годината.

Според данните от анализите публикувани от портала Comprar Acciones, пазарът бележи ръст с 32% спрямо миналото тримесечие с общо 365,6 милиона смартфона продадени в световен мащаб. Въпреки това, в сравнение със същото тримесечие през изминалата година, пазарът бележи спад с 4%.

Доставки на смартфони в световен мащаб през третото тримесечие на 2019 и 2020

Данните на Canalys за същия период се различават леко, но обрисуват подобна картина. Техните резултати показват общо 348 милиона продадени смартфона в световен мащаб, което 22% увеличение спрямо предходното тримесечие и 1% спад на годишна база спрямо предходната година.

Според анализите, сред допринасящите фактори за растежа са били облекчените условия на ключови пазари като Латинска Америка, Индия и САЩ, които бяха предизвикателство за повечето активни китайски производители на смартфони. Освен това имаше и известно задържане в търсенето в резултат на предишните блокирания на страните като мярка срещу коронавирусната пандемия и икономическата рецесия.

Глобалните доставки на Samsung нарастват с 47%, тъй като продажбите на Huawei намаляват със 7%. След спад от 27% на годишна база през изминалото тримесечие, сега Samsung прави забележителен ръст през третото тримесечие на годината. Глобалните доставки на компанията са се увеличили с 2% на годишна база. Както Canalys, така и Counterpoint отчитат приблизително 80 милиона продадени устройства за отчетения период от Samsung.

Световни доставки на смартфоните на Samsung

През второто тримесечие на 2020 г. Samsung отчете спад от 27% на годишна база. Междувременно отчетът за приходите на компанията за третото тримесечие на 2020 г. възлиза на 66,96 трилиона KRW, които са еквивалентни на 59 милиарда щатски долара. Този резултат е с 25% по-висок от второто тримесечие на 2020 г., когато приходите на компанията бяха 52,97 трилиона KRW (еквивалентни на 47 милиарда щатски долара) и 8% по-висок, отколкото през третото тримесечие на 2019 г., когато компанията е успяла да генерира 62 трилиона KRW (55 милиарда щатски долара).

Приходите от 59 милиарда долара за третото тримесечие на 2020 г. на Samsung надминаха досегашния рекорд на компанията, който беше отчетен през третото тримесечие на 2018 г., когато приходите ѝ възлизаха на 65,46 трилиона KRW (58 млрд. долара).

Оперативната печалба за третото тримесечие на 2020 г. на компанията нараства с 59% на годишна база до 12,35 трилиона KRW (10,9 млрд. щатски долара) спрямо 7,78 трилиона KRW (6,7 млрд. щатски долара) през третото тримесечие на 2019 г. В сравнение с второто тримесечие на 2020 г., оперативната печалба на компанията се е увеличила с 52%.

За силния скок в представянето на компанията до голяма степен влияние имат продажбите ѝ в Индия, където успя да изпревари дори Xiaomi и се превърна в най-продаваната марка смартфони в страната. Според информация от Counterpoint пазарният дял на компанията в Индия се е увеличил от 20% през третото тримесечие на миналата година до 24% през третото тримесечие на 2020 г. През същия период делът на Xiaomi е спаднал от 26% на 26%.

Huawei, която се класира на второ място, беше единствената водеща марка смартфони в света, която не отчете ръст в приходите в сравнение с изминалото тримесечие на годината. Нейните доставки за третото тримесечие на 2020 г. се оценяват на 51 милиона смартфона според отчетите и от двете анализаторски агенции. Годишният спад на доставките е съответно 24% спрямо същото тримесечие миналата година и 7% на годишна база. Потенциалните причини за тези резултати са липсата на поддръжка на услугите на Google и повишаване на цените за доставки на полупроводникови елементи в резултат на санкциите на САЩ и търговската война между САЩ и Китай. Разбира се, трябва да отбележим, че заводската липса на услугите на Google в смартфоните на Huawei, не прави невъзможно използването им, което изисква самостоятелно инсталиране от потребителя.

Като цяло Huawei отчита свиване на продажбите през първите девет месеца на 2020 г., тъй като отчитат само 9,9% ръст. През същия период миналата година приходите на компанията са нараснали с 24,4%.

Xiaomi изпреварва Apple с 13% пазарен дял и 75% ръст в доставките

За първи път Xiaomi изпревари Apple като марката понастоящем е третия най-голям производител на смартфони по брой доставки на смартфони през третото тримесечие на 2020 г. Нейните доставки за отчетения период наброяват 46 милиона смартфона, отбелязвайки 46% ръст на годишна база и 75% увеличение на годишна база.

В резултат на това брандът успя да отнеме 13% от пазарния дял от пазара в сравнение с 11% от Apple. Доставките на Apple за периода възлизат на около 42 милиона, отбелязвайки 11% увеличение за тримесечието и 7% спад на годишна база.

Xiaomi се представя отлично на пазара в Китай, където доставките ѝ се увеличават с 8% на годишна база и с 35% за тримесечието. Освен това компанията се възползва от бързото възстановяване (и навлизането си) на нови пазара като някои страни в Европа, МЕА и LATAM за сметка на Huawei.

Общо трите водещи марки смартфони – Samsung, Huawei и Xiaomi са продали около 177 милиона смартфона през третото тримесечие на 2020 г.

Продажби в Китай

Забележително е обаче, че Xiaomi беше единственият основен производител на смартфони в света, който успя да отчете положителен ръст на продажбите на пазара в Китай през третото тримесечие на 2020 г. В сравнение с третото тримесечие на 2019 г., китайският пазар на смартфони се е свил с цели 14%, въпреки отбелязания лек ръст от 6% спрямо миналото тримесечие на 2020 г.

Според Националния статистически институт на Китай икономиката на страната е на път за възстановяване. През третото тримесечие на 2020 г. икономиката на страната бележи ръст от 4,9% в сравнение с 6,8-процентното свиване през първото тримесечие на 2020 г., когато Китай преживя пика на коронавирусната пандемия, и лекия ръст от 3,2% през второто тримесечие на годината. Въпреки това, вътрешното потребление на стоки остава относително слабо заедно с влошаващата се безработица. През септември 2020 г. процентът на безработица в градските райони в Китай се е увеличил с 0,2%, докато безработицата сред хората, завършили колеж се е увеличила с 4%.

iPhone 11 на Apple беше най-продаваният модел смартфон в Китай през тримесечието, отчитайки 55% пазарен дял. Но поради отлагането на представянето на следващото поколение флагмани на компанията, iPhone 12, продажбите на Apple като цяло са се свили със 7% на годишна база.

Huawei беше лидер на пазара по отношение на пазарния дял, като е успяла да спечели 45% пазарен дял от 46% през второто тримесечие на 2020 г. Един от най-печелившите производители в настоящата ситуация и икономическа картина, изглежда е Xiaomi, които отчитат значителен ръст, отчитайки увеличение на пазарния си дял до 11% спрямо 9% през второто тримесечие. По всичко личи, че китайският производител на достъпни смартфони, обичан от потребителите си заради високото съотношение между цена и качество, които предлага, се утвърждава като един от лидерите на пазара на смартфони и вероятно още дълги години ще бъде в челната класация.

По отношение на това кои са били най-продаваните смартфони през тримесечието в Китай, от всички топ 10 модела, 7 са имали 5G възможности, като 6 от тях са модели на Huawei, които водят в показателя по въвеждане на петото поколение мобилни мрежи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари