SCMP: Foxconn частично спря производството на смартфони за Huawei

0
559

Уеб порталът South China Morning Post съобщи, че Huawei, срещу който бяха наложени санкции от страна на САЩ, намалява продажбите на своите смартфони. Във връзка с това тайванският производител на мобилна електроника Foxconn е спрял работата на няколко поточни линии, предназначени за сглобяването на мобилните устройства на Huawei.

Първоначално тази информация не бе потвърдена, а малко след публикуване на новината получихме и официалното становище на Huawei, гласящо че няма намаляване в производствените мощности в нито една от продуктовите им линии.

Зачестяват обаче слуховете в тази посока. Ако те се окажат верни в един момент, амбициозните планове на Huawei към 2020 година да стане най-големият в света производител на смартфони се оказват под въпрос. Очевидно е, че когато на американските компании от най-високо ниво забраняват да работят с китайския производител, то Huawei няма избор, освен да намали производството.

Без лиценз за използването на операционната система Android и онлайн услугите на Google, както и без чиповете на Qualcomm и интелектуалната собственост на ARM, смартфоните на Huawei едва ли ще се продават добре извън територията на Китай.

Да си припомним, че на 15 май тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който даде възможност на министерството на търговията на САЩ да блокира сделките с участието на чуждестранни комуникационни компании, ако те са заплаха за националната безопасност на страната. Още на следващия ден, на 16 май министерството включи Huawei и свързаните с нея още 70 компании в черен списък, който забранява закупуването на американски компоненти и използването на американски софтуер и технологии.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за