Simon, първият смартфон в света, навършва днес 20 години

1
64

По-голямата част от съвременните потребители могат да проследят историята на смартфона до плеядата от Android, iOS и BlackBerry устройства. Някои по-паметливи навярно си спомнят дори PDA хибриди на компании като Palm или Kyocera.

Малцина обаче помнят Simon.

IBM Simon е първият в света умен телефон и се появява точно преди 20 години на днешната дата.

За времето си Simon е толкова усъвършенстван, че мнозина дори не знаят как изобщо да го нарекат. Когато излиза в продажба на 16 август 1994 г. до първата употреба на думата „смартфон“ все още остават няколко години. Затова IBM го нарича „персонален телефон-комуникатор“, който трябва да се съревновава с PDA устройства на компании като Apple, Casio и Tandy.

Но Simon предлага нещо, което продуктите на нито една друга компания не могат – възможността да приема и извършва клетъчни телефонни обаждания.

Функционалността на прадядото на съвременните смартфони е доста ограничена по стандартите на 2014 г.: по него се провеждат разговори, могат да се получават пейджър съобщения и да се изпращат и получават имейли. Апаратът има калкулатор, календар и телефонен указател. Може да изпраща и факсове, използвайки или виртуална клавиатура, или стилус.

Точно така, Simon има чувствителен на допир екран.

Той е 1.5х4.5 инча и е осветен с отровно зелена LCD светлина. Екранът реагира както на стилус, така и на докосване с пръст.

Когато се появява за пръв път, IBM Simon струва 900 долара и е със задължителен двугодишен договор към BellSouth. Както може да се очаква, апаратът определено е изпреварил времето си, а цената му също е доста висока. В резултат от него са продадени само 50 000 бройки, но прецедентът вече е на лице – телефонът може да бъде не само мобилен, но и умен.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
ivoarch Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ivoarch
ivoarch

Яко (Да), това е първият мобилен телефон с тактилен екран 🙂
Нека Iphone да се бият в гърдите, и да се блъскат за права ако искат 🙂

Също много интересна историята е за Martin Cooper, и първото клетъчно обаждане с Motorola DynaTAC.