Sony официално представи смартфона Xperia Pro с цена $2500

17
5226

Японската компания Sony анонсира Xperia 1 II през месец февруари миналата година и още тогава съобщи за плановете си по-късно да представи модела Xperia Pro. Оттогава за това мобилно устройство почти нямаше информация, но сега професионалният смартфон бе официално анонсиран.

Продажбите на смартфона Sony Xperia Pro вече стартираха в САЩ при солидната цена от $2499.  Тази сума е достатъчна за закупуването на два екземпляра Xperia 1 II или три бройки Galaxy S21. Какво толкова има в този смартфон, че е толкова скъп?

Основната причина е, че този смартфон не е предназначен за обикновените потребители, а предимно за професионалистите. Телефонът се базира на миналогодишната SoC Snapdragon 865, която е мощен чип, но можеше да се очаква да бъде използван актуалната към днешен ден система върху чипа Snapdragon 888. Типично за смартфоните от подобен клас, налични са 12 GB оперативна памет, 512 GB флаш-диск и слот за MicroSD карти.

Смартфонът е оборудван с висококачествен заводски балансиран 6,5 инчов 4K HDR OLED дисплей със съотношение на страните 21:9. Основната камера е тройна с резолюция на главния оптичен сензор 13 МР. Резолюцията на основната камера е 8 МР. Захранването се осъществява от акумулаторна батерия с капацитет 4000 mAh. Няма безжично зареждане.

Основното преимущество на новия професионален Sony Xperia Pro е наличието на HDMI интерфейс тип D. Това дава възможност за използването на смартфона като висококачествен монитор за фотоапаратите на Sony, което е важно.

Друга характерна особеност е, че новият мобилен телефон поддържа 5G стандарта за 6 GHz и mmWave мрежите, като не само ги поддържа, но може да изпълнява ролята и на 5G хотспот точка.  Тази функция дава възможност за излъчване на репортаж в реално време от произволно място, където се поддържат 5G мрежите. Сред останалите особености можем да споменем наличието на стандартно 3,5 мм гнездо и защита от клас IP68, както и наличието на стерео говорители. Устройството работи под управлението на операционната система Android 10.

Защо все пак цената е толкова висока? Основната причина е, че смартфонът Sony Xperia Pro заменя три устройства едновременно – висококачествен външен дисплей с 4К резолюция, външна памет, на която може да бъде записан заснетият видеоматериал и мобилна хотспот точка. Ако тези три устройства бъдат закупени поотделно, цената би била много по-висока.

Смартфонът Sony Xperia Pro бе представен едновременно с фотоапарата Alpha 1 с цена $6 500 и е съвместим с него. По този начин японската компания започна да изгражда цялостна нова екосистема от нов тип висококачествена професионална фотографска техника. Засега мобилният телефон се продава само в САЩ и няма информация кога ще започне неговата продажба и в другите държави.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари