Sony представи Xperia 1 III и Xperia 5 III: първите смартфони с варио телеобектив и Dual-PD сензор

14
5385

Sony днес обяви две нови попълнения към своята флагшип серия Xperia 1 и 5 с Xperia 1 III и Xperia 5 III. И двете устройства предлагат богат набор интегрирани функции.

Професионална технология от фотоапаратите Alpha

Xperia 1 III и Xperia 5 III са разработени заедно с инженерите, отговорни за иновациите във фотоапаратите от серията Alpha, известни с най-добрата в бранша технология на автофокуса. И двата модела включват бърз и прецизен непрекъснат AF за всички обективи и Real-time Eye AF. В Xperia 5 III е използвана и технология за проследяване на обекта, която позволява на фотографа да заснеме прецизно фокусирани кадри на движещи се обекти в различни ситуации само с едно докосване на екрана.

Xperia 1 III представя по-комплексен набор от функции специално за фотографите, които се стремят за идеално изглеждащи резултати. Проследяването на обектите е доусъвършенствано с функцията Real-time Tracking, която позволява на потребителите да заснемат и най-предизвикателните движещи се обекти с прецизен фокус. Като използва базирани на изкуствен интелект алгоритми и 3D iToF сензор, за да измерва разстоянията, Real-time Tracking може точно да засече и фокусира върху даден обект и да продължи да го следи, дори и ако той временно излезе от зрителното поле.

И двата модела предлагат в допълнение и непрекъснат AF, който извършва AF / AE изчисления 60 пъти в секунда – това позволява на потребителите да заснемат и съхраняват 20 кадъра (20fps) с изключително прецизен и точен фокус и оптимална експонация. Това ниво на работни характеристики е сравнимо с тези, използвани в професионалните фотоапарати, ползвани за спортна фотография, като например серията Alpha 9. Процесорът BIONZ X позволява за първи път на потребителите да снимат при ниска осветеност в режим на серийно заснемане, произвеждайки резултати с шумопотискане, които не могат да бъдат постигнати с предходните модели.

Варио телеобектив

Ключова характеристика и за двата модела е, че са първите в света смартфони с варио телеобектив, комбиниран с Dual PD сензор, с който се постига до 105 мм фокусно разстояние, допълвано от бърз автофокус благодарение на Dual PDAF сензора. Когато превключвате между 70 мм и 105 мм, фокусът се пренастройва мигновено, за да уловите бързо и безпроблемно красивите детайли.

Фотографите могат допълнително да разширят творческите си възможности с фокусни разстояния от 16 мм, 24 мм, 70 мм и 105 мм, с които да заснемат зашеметяващи композиции – както пейзажи, така и портретни фотографии или снимки на животни. И двата модела продължават да използват оптика ZEISSTM, специално калибрирана за смартфоните Xperia. Покритието ZEISS T* спомага за изключително фина визуализация и контраст с по-малко отражения.

Eкран

Xperia 1 III включва 6.5” 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED дисплей с опресняване 120Hz, докато Xperia 5 III предлага впечатляващия 6.1″ 21:9 CinemaWide HDR OLED дисплей сопресняване 120Hz. И двата модела въвличат потребителите в едно уникално завладяващо зрителско изживяване и им позволяват да потънат в света на любимите си филми и телевизионни предавания.

Аудио

Xperia 1 III и Xperia 5 III също като своите предшественици, новите модели използват предимствата на X1 for mobile процесора като свое ядро, което позволява прилагането на технологията за HDR ремастериране от BRAVIA за всичко, което потребителите гледат, а съдържанието е красиво и завладяващо. Стрийминг съдържанието е по-реалистично от всякога с повече контраст, цвят и яснота. Аналогично, благодарение на наследената вградена аудио технология Dolby Atmos, настроена в сътрудничество със Sony Pictures Entertainment, потребителите могат да изпитат изцяло завладяващо качество на звука в множество измерения, както със слушалки, така и с вградените Full-stage високоговорители на смартфона.

Ако източникът на музиката, която слушате, е 2-канално стерео, се включва новата функция 360 Spatial Sound. Тя позволява Xperia 1 III и Xperia 5 III да миксират стерео траковете в завладяващо звуково изживяване в реално време. Технологията работи с локални аудио файлове и стрийминг услуги за още по-добро изживяване при слушане.

Производителност

С комбинацията от 5G, Wi-Fi свързаност и най-новата 5G мобилна платформа Qualcomm Snapdragon™ 888, новото поколение Xperia поставя нови стандарти за качество на смартфоните. Всичко това се постига благодарение на Qualcomm Kryo 680 CPU, който позволява 25% по-добри експлоатационни характеристики, и на Qualcomm Adreno 660 GPU, който доставя 35% по-бързо графично обработване в сравнение с предходното поколение.

Функцията смарт свързаност с технологията deep learning на Xperia използва библиотеките с данни от изкуствената невронна мрежа на Sony и анализира Wi-Fi сигналите, за да предвижда проблеми с връзката, които могат да настъпят в близко бъдеще. Xperia 1 III и Xperia 5 III правят оценка на качеството на наличните Wi-Fi мрежи преди свързване, за да се избегне включване към Wi-Fi мрежа, която не работи. Ако бъде предвидено компрометирано качество на Wi-Fi връзката, вместо нея телефонът използва мобилни данни.

Батерия

С 4 500mAh батерия, и двата модела предлагат повече от достатъчно мощност за целия ден, с различни функции на зареждане за максимално удобство и по-дълъг живот на батерията. Когато батерията се нуждае от малко допълнителен заряд, тя може да бъде заредена до 50% само за 30 минути с включеното зарядно устройство XZQ-UC1. Технологията Xperia Adaptive Charging позволява удължаване на живота на батерията с до три години (в сравнение с две за предходните модели) и за двата модела. Xperia Adaptive Charging работи, като следи телефона, докато той се зарежда, за да се гарантира, че батерията не се претоварва.

И не на последно място, Xperia 1 III предлага безжично зареждане и функция за споделяне на батерията, които позволяват устройството да бъде свързано с безжично зарядно устройство за удобно допълване на заряда на батерията. Благодарение на функцията Battery Share, телефонът може да се използва и като зареждаща подложка за други устройства.

Елегантен функционален дизайн

 В основата на дизайна на Xperia 1 III и Xperia 5 III е здравината на изработката. Xperia 1 III комбинира висококачествени материали със смел и лесно разпознаваем дизайн. От матираното стъкло на гърба до рамката от фино полиран метал, телефонът е неустоима комбинация между форма и функция. За дисплея е използвано стъкло Corning Gorilla Glass Victus, което е най-здравото Gorilla Glass до момента – за по-голяма устойчивост при удар в следствие на изпускане или надраскване. От своя страна Xperia 5 III е компактният братовчед със стъкло Corning Gorilla Glass 6 на гърба и на дисплея, с елегантен огледален завършек и здрава метална рамка. За още повече спокойствие и двата модела са с клас на водоустойчивост и защита от прах IP65/68.

Наличност и цветове

Xperia 1 III ще бъде наличен в матово черно и матово лилаво и ще се доставя с Android 11 от началото на лятото на 2021 г.

Xperia 5 III ще бъде наличен в черно и зелено и ще се доставя с Android 11 в началото на лятото на 2021 г.

4.6 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари