Sony уволнява половината служители от мобилния отдел

7
1258

Миналата седмица председателят на борда на директорите на Sony Кадзуо Хирай, който изведе компанията от кризата, подаде оставка. Основната причина е, че продажбите на смартфоните на Sony намаляват вече няколко тримесечия последователно.

Sony обяви, че от 1-ви април започва оптимизация, при която се закриват отделите Imaging Products & Solutions (IP&S), Home Entertainment & Sound (HE&S) и Mobile Communications (MC). Те се обединяват в един общ отдел с име Electronics Products & Solutions (EP&S).

Днес Nikkei Asian Review съобщи, че с цел намаляване загубите, Sony съкращава щата на своя мобилен отдел точно наполовина. Уволненията на служителите започват още тази година. До края на годината от сегашните 4000 души, работещи в Sony Mobile, трябва да останат само 2000 служители. На някои от съкратените ще бъде предложена работа в другите отдели.

Едновременно с това японската компания променя стратегията. Sony възнамерява да се съсредоточи върху европейския и източноазиатския пазари и да ограничи дейността си в югоизточна Азия и в редица други региони. С други думи, компанията възнамерява да изостави безперспективните пазари. Става дума единствено за мобилния бизнес на Sony.

През последните пет години това е второто голямо съкращение. През 2014 година японският технологичен гигант съкрати 1000 души също от мобилния отдел. Това се оказа недостатъчно и след това незначителни съкращения се правеха всяка година.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
$onyEfixСтефанЖони$ony Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Стефан
Стефан

Сони ще успеят да се изкачат отново! Просто им трябва време.

$ony
$ony

Колкото и VAIO изкачиха, толкова и мобилния сегмент. Смартфоните на Сони са бита карта. Заминават в канализацията на историята.

Стефан
Стефан

VAIO са независима марка! Повечето решения преди бяха на Sony като ги купиха но сега развиват се в Азия и Щатите и имат голям успех. Мислят да раширяват пазара си и в европа. Ето я новината : http://www.gizmodo.co.uk/2019/04/vaio-laptops-are-coming-back/

$ony
$ony

VAIO беше бранд на Сони още от 1996г и никога не е била купувана, напротив Сони ги хариза 2014г след слаби продажби. 2015г последва и фиаското с прехода до Уиндолс 10 и несъвместимостта на драйверите на дискретните видеокарти. Наследникът за тия 5 години никой вече не си спомня VAIO.

ime
ime

Когато си спомнят как се правят телефони и спрат да гледат гейските тенденции може и да си върнат старите почитатели включително и мен.

Жони
Жони

Ползвам xz3 и е супер, но тазгодишните дистанциони са леш

Efix
Efix

HUAWEI-я им „наръфа“ баницата …