Дълго време камерите за смартфони се преценяваха по броя мега пиксели. С течение на времето, и маркетинговите екипа, и потребителите се научиха да гледат отвъд обикновените числа. Sony обаче изглежда обръща нещата отново с новия си IMX586 сензор за изображения за смартфони. Докато повече мегапиксела не винаги означава по-добра снимка, трудно е да се отрече ползата от това, че 48 мегапиксела заемат същото място като стандартния сензор за камери за смартфони, обещавайки не само изображения с висока разделителна способност, но и по-добро представяне при слаба светлина.

Докато смартфоните на компанията не спечелят награди в нито една категория, Sony все още има достатъчно пазарно присъствие, когато става въпрос за сензори на камера. Тяхната гама от IMX мобилни сензори за изображения, в частност, е силно ценена дори от производителите на конкурентни смартфони на компанията. IMX586 води на конкуренцията и не е изненада, че можем да го видим в доста топ модели.

48 мегапиксела отвежда сензора до истинско ниво на SLR качество, но това е повече от чисто. Да, многото пиксели сами по себе си вече предполагат предимства като нивата на висока чувствителност и високо насищане. При всеки пиксел с размери 0,8 микрометра, сензорът измерва само 8 мм, достатъчно голям за 1/2 инчов сензор.

По-важното обаче е, че IMX586 използва цветен филтър Quad Bayer, при който всеки 2 × 2 пиксела използва същия цвят. Това е особено полезно при ситуации със слабо осветление, при които цветовете на тези четири съседни пиксела се увеличават, което води до висококачествено, 12-мегапикселово изображение с ниско ниво на шум.

Като се има предвид времето на обявяването му, има шанс Sony IMX586 да дебютира в Xperia XZ3, който от своя страна ще се появи на IFA 2018 през септември. Може би иновацията на сензора ще бъде достатъчна, за да може DxOMark да вкара водещите флагмани на Sony в своето прочуто изпитание, за да се види къде в скалата се намират истинските телефони от висок клас Xperia.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Фюзелажа
Фюзелажа
3 години

Ко туй
48 мегапиксела отвежда сензора до истинско ниво на SLR качество, но това е повече от чисто.

abv
abv
Отговор на  Фюзелажа
3 години

шеметно си тъп

the professor
the professor
3 години

повече пиксели на по малко площ = повече шум… който после се маха софтуерно и снимката няма нищо общо с реалността…