Sophos: Чрез гласовия асистент Siri може да се преодолее защитата на заключен с парола iPhone 4S

0
58

Фирмата, занимаваща се с технологична сигурност Sophos е установила, че новият гласов асистент Siri позволява да се извършват разговори от заключен с парола смартфон iPhone 4S. Откритието е потвърдено и от служители на новинарския портал Mashable. Оказва се, че не става дума за проблем, а за функция, която трябва да работи точно по този начин.

При определянето на парола за отключване на телефона има опция, която позволява на хората да спрат Siri, когато смартфонът им е заключен. Тази опция обаче не е активирана по подразбиране и ако потребителят не разгледа детайлно всички настройки може да я пропусне и да остави телефона си уязвим за недобронамерени действия.

Доста хора вероятно дори няма да разберат, че слагайки парола на телефона си всъщност не са го защитили както трябва. За да се отключи апаратът по нормален начин трябва да се натисне основният бутон и да се приплъзне стрелката за отключване, която се появява на сензорния екран. След това трябва да се въведе четирицифреният код, с който е заключен апаратът. Ако той е верен потребителят получава достъп до функциите на устройството.

Цялата процедура може да бъде заобиколена ако асистентът Siri е включен с настройки по подразбиране. Тогава просто трябва да се натисне и задържи основният бутон, след което Siri ще се активира в очакване на команди. Човекът, който оперира с телефона може да каже „Call [името на запис от адресната книга]” и на екрана веднага ще се изведе списък с предложения за номера, които могат да бъдат набрани. За всичко това не се изисква въвеждането на зададената парола, която уж защитава телефона.

Откритието на Sophos позволява на всеки човек, който намери загубен iPhone 4S да получи достъп до адресната му книга и да провежда разговори, дори ако телефонът е защитен с парола. Това разбира се е възможно в случай, че се използват настройките по подразбиране, което е много вероятно.

С помощта на Siri и без нужда от отключване на телефона могат да се пускат музикални изпълнения, които са в паметта на телефона и да се търсят близки търговски обекти. Функциите все пак са ограничени и задачи като свободно търсене на информация в интернет не могат да се изпълняват без паролата.

Все пак функцията предлага притеснителни възможности от гледна точка на безопасността и е по-добре Siri да бъде изключен по подразбиране, когато достъпът до функциите на смартфона е защитен с парола. В крайна сметка целта на паролата е да ограничи достъпа до информацията в устройството и изглежда странно, че тя не го защитава напълно с първоначалните настройки, предлагани в iPhone 4S.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари