Spike – приставка към смартфона за заснемане на триизмерни обекти

1
159

Новото изобретение на новозеландските специалисти превръща смартфона в лазерен далекомер и прост триизмерен скенер. Устройството се нарича Spike и е оборудвано с лазери, GPS и допълнителни сензори, които помагат при определяне габаритите на 3D обектите. Скенерът може да работи с апарати, базирани на iOS и Android, като се свързва със смартфона чрез безжична Bluetooth връзка.

За нормалната работа на устройството е необходимо мобилният телефон или смартфона да разполагат с вграден GPS модул. Самата приставка разполага с лазерен далекомер, електронен компас и собствена акумулаторна батерия. Работният диапазон на устройството е в границите от 1,8 до 182 метра при точност в пределите на 20 сантиметра.

За да се получи триизмерна картина е необходимо в ъглите например на здание, да се отбележат няколко контролни точки, а след това програмното осигуряване автоматично създава триизмерния модел, който може да бъде експортиран към редактора SketchUp или към Google Earth. Данните се записват в EXIF вид и могат да бъдат прочетени от всяка програма, поддържаща този стандарт.

Серийното производство на Spike трябва да започне съвсем скоро, а цената е 560 американски долара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари