Истински цирк: мобилни оператори се съдят заради реклама на 5G връзка. Американският оператор Sprint съди своя конкурент AT&T за подвеждаща реклама относно следващото поколение мобилен интернет.

Неотдавна AT&T въведе своята „5G Evolution“ марка на телефони, ползващи 4G LTE Advanced технология, и предизвика гнева на останалите големи оператори. Докато T-Mobile реши да се подиграе с контрареклама, Verizon излезе с декларация. Sprint пък направо отнесе въпроса до федерален съд с искането той да забрани на AT&T да ползва 5GE девиза на своите телефони и в рекламите си.

В иска си, Sprint твърди, че е провел проучване, според което 54 процента от потребителите вярват, че 5GE мрежите са бързи колкото 5G връзката или дори повече. 43 процента пък са убедени, че ако си купят днес телефон от AT&T, той ще има 5G връзка, като разбира се, нито едно от тези твърдения е вярно.

Аргументът на Sprint е, че това, което AT&T прави, е вредно за репутацията на 5G, докато AT&T твърди, че работи за изграждането на това, което нарича „ранно влизане в 5G мрежовото пространство“.

Ако всичко това звучи познато, това е така, защото случката ни връща към първите дни на 4G, когато оператори като AT&T и T-Mobile използваха „4G“ марката в HSPA + мрежи преди LTE да стане широко достъпна. Още през 2012 г. iOS 5.1 внезапно обнови 3G-телефоните с незаконно лого „4G“, а буквално тази седмица iOS 12.2 бета повтори историята с „5G“ надпис. Тогава регулаторът ITU капитулира, казвайки, че 4G може да се прилага и към „еволюиралите“ 3G технологии. Ще видим дали този аргумент ще се задържи в съда този път.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ГошкоМариоГеорги Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Георги
Георги

Това е като при нашите 3 мобилни оператора в България – A1, Telenor и vivacom. До ден днешен всички те твърдят, че тяхната 4G/LTE мобилна мрежа е най-бързата, което е пълен абсурд.

Марио
Марио

Кой е най бързия оператор
Аз съм на Vivacom и не съм доволен

Гошко
Гошко

На Теленор съм(с едната карта) и на Витоша вдига 80 Mbps, с A1(втората карта) 20 Mbps с VIVACOM не знам :). В София, сигнала навсякъде е перфектен, за Теленор и А1. На места Интернет вдига 45-60 Mbps, а на А1 50 Mbps. Като цяло Интернет на Теленор е в пъти по-добър.